Θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία είναι κατά την άποψη της Citigroup οι γενικές εκλογές, οι οποίες όπως εκτιμά μπορεί και να διεξαχθούν την Άνοιξη λόγω της εύθραυστης πλειοψηφίας ελληνικής κυβέρνησης. Όπως τονίζει μία φιλική προς την αγορά κυβέρνηση είναι θετικό σενάριο για την Ελλάδα καθώς όπως αναφέρει οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας επιμένουν, ενώ προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, επαναλαμβάνοντας πως πλέον οι προοπτικές της Ελλάδας εξαρτώνται από τις διαθέσεις των επενδυτών

Πιο αναλυτικά, η Citi υπογραμμίζει πως οι εκλογές φέτος είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Οι κάλπες θα πρέπει να “στηθούν” το αργότερο έως τις 18 Οκτωβρίου, επισημαίνει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αυξήσει την πιθανότητυα πρόωωρων εκλογών την Ανοιξη. Η βελτίωση της οικονομίας αν και έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει από τις χαμηλές επιδόσεις που κξατέγραφε το 2017 στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι αρκετά για να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία. Μία συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από τον σημερινό συνασπισμό, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να διαμορφωθεί δεδομένου του αυξημένου κοινοβουλευτικού κατακερματισμού, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

H ελληνική οικονομία ανακάμπτει την περίοδο μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τη στιγμή που η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών οδήγησε τον περασμένο Ιούνιο σε συμφωνία για την ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Citi. Αυτό σε συνδυασμό με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα συνέβαλαν στην αποκατάσταση κάποιου μέρους της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Tο πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε πιθανότατα κοντά στο 2% το 2018, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2007, αν και το επίπεδό του παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από την κορυφή του 2007. Η ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η Citi, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές (κυρίως τις εισπράξεις από τον τουρισμό) και τις επενδύσεις με βοήθεια των κονδυλίων της ΕΕ. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1% σε ετήσια βάση και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται (κατά περίπου 0,4% ετησίως), το ποσοστό αποταμίευσης είναι αρνητικό και η τραπεζική πίστωση συνεχίζει να συρρικνώνεται επίσης. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει πιθανώς λιγότερο περιοριστική το διάστημα 2019-2020.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments