Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έλαβε οριακά την ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθεί στην επιλογή των πρόωρων εκλογών, όπως επισημαίνει η Capital Economics σε νέα εκθεσή της για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται φέτος στην Ευρώπη.

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από τις 20 Οκτωβρίου και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα υπηρετήσει πλήρη θητεία, η Capital Economics εκτιμά πως μπορεί να αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο θα δώσουν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει το ενδεχόμενο μίας σημαντικής ήττας στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα μπορούσε να καταστρέψει τη δημοτικότητά του.

Οπως επισημαίνει η Capital Economics, η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε χθες μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με διαφορά μόνο τριών ψήφων και θα πρέπει τώρα να μπορέσει να περάσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία Πρεσπών. Ωστόσο, η συμφωνία παραμένει μη δημοφιλής στην πλειοψηφία του ελληνικού εκλογικού σώματος.

Επίσης, η στήριξη για το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί μετά τις εκλογές του 2015 και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ηγείται στις δημοσκοπήσεις από τις αρχές του 2016. Τα τρέχοντα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας φτάνουν περίπου το 35%, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η Capital Economics σημειώνει πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να αποκτήσει αρκετές θέσεις στη Βουλή για να σχηματίσει πλειοψηφία, ωστόσο σίγουρα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κόμμα. Πάντως, το σύστημα των 50 επιπλέον θέσεων στο κόμμα που θα έρθει πρώτο θα συμβάλει στην ώθηση της Νέας Δημοκρατίας προς τις 151 θέσεις που απαιτούνται για την πλειοψηφία, καταλήγει η Capital Economics.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments