Εδώ και κάποιες ημέρες, ο κυβερνητικός μηχανισμός «δουλεύει» την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από έναν ολόκληρο χρόνο. Αν και όλους αυτούς τους 12 μήνες διαμήνυαν πως «έχουνε μεγάλο cash buffer, δεν έχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές», ωστόσο γνώριζαν καλά πώς όσο απουσιάζεις από τις εκδόσεις τόσο οι επενδυτές σε ξεχνούν και τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επιστροφή. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά πως μία «εξασφαλισμένη» έκδοση, δεν μπορεί να αποτύχει.

Τι εννοούμε «εξασφαλισμένη»; Οι αγοραστές έχουν προσεγγιστεί και έχουν πειστεί. Άλλωστε το ράλι των ομολόγων στην ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, κάνει τις ελληνικές αποδόσεις ελκυστικές. Η 5ετία στην Πορτογαλία πχ δίνει απόδοση 0,38% ενώ στην Ελλάδα 3,1%. Έτσι, αν τα πολιτικά εμπόδια όπως η συμφωνία των Πρεσπών βγουν από τη μέση και με δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα έρχονται εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι σαφώς φιλο-ευρωπαϊκή και φιλική προς την αγορά, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας το 2024 (που θα είναι η λήξη του νεόυ 5ετούς ομολόγου που δρομολογείται) είναι χαμηλές (και άρα το ρίσκο των επενδυτών είναι περιορισμένο), δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα συνήθη hedge funds να βάλουν 2- 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με σημαντικό premium. Μιλάμε ωστόσο για hedge funds και όχι μακροπρόθεσμους επενδυτές, που είναι και το ζητούμενο για να αλλάξει η επενδυτική βάση της Ελλάδας προσελκύοντας «σοβαρά» χαρτοφυλάκια και όχι μόνο κερδοσκοπικά. Αυτά τα hedge funds έχουν μάλιστα αρχίσει να στηρίζουν το ελληνικό trade, συμμετέχοντας και στα έντοκα. Αυτές λοιπόν οι προσπάθειες… καλλωπισμού του κλίματος ξεκίνησαν στο πρώτο 10ήμερο του μήνα, με απόδειξη την τελευταία έκδοση εντόκων τριμήνου, όπου το 80% της συμμετοχής ήταν από ξένους επενδυτές, ενώ στην προηγούμενη έκδοση 6μηνων εντόκων μία μόλις εβδομάδα πριν, η σχετική συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή, κάτι που έμπειροι της αγοράς ομολόγων μεταφράζουν ως κτίσιμο θέσεων εν αναμονή μιας έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο καλλωπισμός προχώρησε και στα κρατικά ομόλογα, και η σαφή απόδειξη είναι η συμπεριφορά του ελληνικού 5ετούς ομολόγου εδώ και μία εβδομάδα. Ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές δεχόντουσαν διαρκή πυρά από τους πωλητές, και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν εν μέσω μίας πολιτικής κρίσης η οποία οδήγησε σε διάλυση του συνασπισμού της κυβέρνησης και σε ψήφο εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα από την Βουή, τα ελληνικά 5 ετή ομόλογα όχι μόνο ήταν απόλυτα ψύχραιμα, αλλά σημείωσαν ένα ισχυρό ράλι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της απόδοσής τους σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Κάποιοι αναλυτές μετέφρασαν αυτή την αντίδραση των ομολόγων ότι η αγορά θεώρησε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα περάσεις και μόλις περάσει, θα έλθει η σταθερότητα. Οι απανωτές ωστόσο εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων, κάθε άλλο παρά σταθερότητα έβλεπαν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο. Άρα, η… ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά της άποψης των έμπειρων της αγοράς οι οποίοι μεταφράζουν την ταχύτατη βελτίωση στα 5ετή ομόλογα ως οιωνό της νέας έκδοσης που έρχεται, και μάλιστα άμεσα, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το σήμα που θα δοθεί από μία πετυχημένη έκδοση ομολόγου, είναι σαφέστατα καλό για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι σαφέστατα καλό και για την Ελλάδα, οπότε δεν πρόκειται να πούμε ότι είναι λάθος αυτή η κίνηση, αφού βελτιώνει την εικόνα της χώρας μας η οποία είχε βουλιάξει το τελευταίο διάστημα. Το λάθος είναι πως εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το χρησιμοποιεί ως προεκλογικό όπλο, θα θελήσει να διαμηνύσει στον ελληνικό λαό ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές επιστρέφουν και πιστεύουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό όμως απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα. Πρώτον, οι επενδυτές της νέας έκδοσης θα είναι… περαστικοί, όπως είπαμε η ουσία είναι να διευρυνθεί η επενδυτικής βάση, κάτι που δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη. Δεύτερον, οι επενδυτές κάθε άλλο παρά πιστεύουν στη σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα θέλουν να γίνουν εκλογές όσο νωρίτερα γίνεται ώστε να έλθουν οι επόμενοι. Και θέλουν μία ισχυρή, φιλική προς την αγορά κυβέρνηση. Οι 151 ψήφοι, με δανεικούς μάλιστα βουλευτές, δεν στέλνουν κανένα σήμα σταθερότητας.

Αυτό διαμήνυσαν με μπαράζ εκθέσεών τους οι διεθνείς οίκοι την περασμένη εβδομάδα. Όπως σημείωσε η JP Morgan, οι πρόωρες εκλογές θα θεωρηθούν θετική εξέλιξη, διότι θα μειώσουν τον κίνδυνο γύρω από τη χάραξη πολιτικής σε ένα εκλογικό έτος και θα επιταχύνουν την πολιτική αλλαγή που προβλέπουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Κατά την άποψή της, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, δεδομένης της πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις οικονομικής της ατζέντας. Και κατά την Citigroup, οι εκλογές φέτος είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αυξήσει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών την άνοιξη, με τις δημοσκοπήσεις  να δείχνουν πως η ΝΔ θα είναι αυτή που θα ηγηθεί της κάλπης. «Μία συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από την σημερινή», όπως τονίζει. Σαφή προτίμηση σε μία ισχυρή ελληνική κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, δείχνει και ο οίκος αξιολόγησης S&P, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

Facebook Comments