Πολύ φοβάμαι ότι για πρώτη φορά από το 1974, στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ήμουν εκεί, στο μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Κυριακής. Είδα με τα μάτια μου, τους αγνώστους προβοκάτορες να ετοιμάζουν και να εκτελούν τα απαίσια σχέδια τους εις βάρος των αθώων διαδηλωτών και τελικά εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας. Η επίθεση με ληγμένα χημικά κατά μικρών παιδιών κι ηλικιωμένων που διαδήλωναν ειρηνικά, εκδηλώνοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα, είναι πρωτοφανής. Εκτίμηση μου είναι ότι μέσα στον πανικό της από την αντίδραση του λαού, η καταρρέουσα κυβέρνηση του Τσίπρα και του Συριζα θα χρησιμοποιήσει ακόμα κι αυταρχικές μεθόδους για να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό που συνέβη την Κυριακή στο Σύνταγμα είναι άραγε πρόγευση αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν; Πολυ πιθανόν. 
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα κι αναβολή των εκλογών. Πέραν του συνταγματικού ορίου, που είναι ο Οκτώβριος 2019. Η αλήθεια είναι ότι η ακραίες καταστάσεις, που ζούμε με την διάλυση των μικρών κομμάτων (τα οποία διέψευσαν τις προσδοκίες εκείνων που πίστευαν ότι θα μπορούσα να φέρουν την ουσιαστική ανανέωση της πολιτικής μας ζωής), οι γελοίες κι άθλιες μεταγραφές βουλευτών για να στηρίξουν την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση, η αήθης κι αντιδημοκρατική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, με πρωταρχική υπόθεση την σκευωρία με τη Novartis, έχουν ενισχύσει δικαιολογημένα τους φόβους αυτούς. Όμως προσωπικά δεν τους πιστεύω. Δεν θεωρώ ότι θα επιχειρήσει σε αυτή τη φάση να μην κάνει εκλογές ή να τις νοθεύσει για να μην παραδώσει την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας. Όχι πως δεν θα ήθελε. Αλλα δεν μπορεί. Για δύο σοβαρούς λόγους:
 
Ο πρώτος έχει να κάνει με το αντικειμενικό γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ανήκει στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Όση κι αν ο κ. Τσίπρας σήμερα κάνει όλα τα χατίρια των Γερμανών και των Αμερικανών κανείς εκ των δύο δεν θα μπορούσε να ανεχτεί μια ιδιόρρυθμη αριστερή δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα στην Ελλάδα. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Κι ο Συριζα δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρός για να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή. Ούτε καν ο Ερντογαν δεν το κατάφερε.
 
Ο δεύτερος λόγος είναι ουσιαστικός. Αντίθετα από τα παραμύθια που δημοσίως διακηρύσσουν, ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος κι οι σύντροφοι τους γνωρίζουν ότι η πραγματική οικονομία πάει κατά διαόλου κι αργότερα ή γρηγορότερα, πιθανόν εντός του έτους, η χώρα μας θα βρεθεί και πάλι στην άκρη του γκρεμού. Γι’ αυτό προτιμούν να παραδώσουν, πρόσκαιρα όπως νομίζουν, την καυτή πατάτα στον Κυριάκο ώστε η βόμβα της οικονομίας να σκάσει στα χέρια του. Και μέσα στην συντριβή, που εκτιμούν ότι θα υπάρξει, να επανέλθουν πανίσχυροι στην εξουσία.
 
Αυτό είναι το σχέδιο τους. Αυτή είνα η επιθυμία τους. Δεν πάει να πει ότι θα τους βγει. Αλλά το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική κι ότι αν η επόμενη κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα κι αποφασιστικά, σύντομα θα βρεθεί προ αδιεξόδου! 

 

Facebook Comments