Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων που ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα σε πολύ έντονο κλίμα. Στη συνεδρίαση της επιτροπής οι τόνοι ήταν ανεβασμένοι καθώς συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τη διαγραφή Δανέλλη, τις παραιτήσεις Αμυρά και Ψαριανού από το Ποτάμι που είχαν ως συνέπεια τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, τις διαγραφές Κουντουρά και Κόκκαλη από ΑΝΕΛ, τη στήριξη Ζουράρι και Παπαχριστόπουλου στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την εναντίωσή τους στη Συμφωνία, τη μετακίνηση του Φωκά στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και αρκετές ενστάσεις και κατηγορίες. Το MarketNews.gr ξεκινά ακόμη μία μαραθώνια συνεχή ενημέρωση λεπτό προς λεπτό.

Συνεχής ενημέρωση

  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων που ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα σε πολύ έντονο κλίμα. Στη συνεδρίαση της επιτροπής οι τόνοι ήταν ανεβασμένοι καθώς συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.
     
  • Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε τη διαδιακασία για την ανάδειξη των νέων μελών της επιτροπής καταρρίπτονας τους ισχυρισμούς Κασιδιάρη
    Ο πρόεδρος Βούτσης διεκρίνισε ότι όλα βασίζονται στην πλειοψηφική απόφαση της διάσκεψης των προέδρων. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι ήταν 10 και έχουν γίνει 16, δεν έχουν συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα, για πολιτικούς λόγους. Οπότε λογίζονται κατ΄ εξαίρεση ως ομάδα μόνο στη διάσκεψη των προέδρων. Για τις επιτροπές καθείς εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών δηλώνει σε ποιες επιτροπές επιθυμεί να συμμετέχει και όταν υπάρχουν πάνω από δύο βουλευτές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποια επιτροπή γίνεται κλήρωση. Η συγκεκριμένη κλήρωση έγινε παρουσία των αντιπροέδρων της Βουλής και μάλιστα του κ. Τσιάρα.
    Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο μόνος νέος ανεξάρτητος ήταν ο κ. Δανέλλης, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και τον είχε επιλέξει. Σήμερα, με τις δύο ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών του Ποταμιού, των κκ. Αμυρά και Ψαριανού, τέθηκε νέο θέμα για την τοποθέτηση των νέων μελών της Επιτροπής. Έτσι οδηγήθηκαν στην κλήρωση ανάμεσα στους βουλευτές Δανέλλη, Μαυρωτά και Ψαριανού. 
    Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγγησε ότι δεν απέστειλε σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές επιστολές διότι η αλλαγή αφορούσε μόνο τους πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένους. Οι κκ. Λυκούδης, Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος δεν θέλησαν με επιστολές τους να είναι μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Αμυράς είχε εκφράσει την θέλησή του να συμμετέχει σε δύο διαφορετικές επιτροπές.
     
  • Ο κ. Βούτσης είπε στον κ. Καμμένο να σταματήσει να προκαλεί εντυπώσεις γιατί τους βλέπει το πανελλήνιο καθώς είναι “μέχρι ενός σημείου”
     
  • Παρέμβαση Βούτση
     
  • Ο Πάνος Καμμένος, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, κάνουν λόγο για “στημένη επιτροπή” και καταγγέλουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανανέωση της σύνθεσης της Επιτροπής.
     
  • Ξεκίνησε πάλι η συνεδρίαση σε θερμό κλίμα
     
  • Μεγάλη ένταση μεταξύ των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η συνεδρίαση και να γίνεται διακοπή για πέντε λεπτά μετά από απόφαση του προεδρεύοντα.
     
  • Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας από τον Πάνο Καμμένο

    Πάνος Καμμένος: “Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής” 

    Για την εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της, στην θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης και δεν θα είναι στην ψηφοφορία. Έκανε λόγο ξανά για μεθοδεύσεις και τόνισε ότι “δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων”. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής και έκανε λόγο για “θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές”.

    Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση. Αντιτίθεται και με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δε λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
     

  • Θανάσης Παφίλης: 
    “Για μας τους βουλευτές οποίος διαφωνεί με το κόμμα του παραιτείται και κατεβαίνει στις εκλογές, αυτά τα φεύγω από το ένα κόμμα και πάω στο άλλο δε μας εκφράζουν. Εμείς το εφαρμόσαμε πάντα κανένα αστικό, δεν το εκφράζει.
    Δεν έχουν κανένα νόημα τα διαδικαστικά για τη σύνθεση της επιτροπής έτσι κι αλλιώς και να μην περάσει από δω θα πάμε στην ολομέλεια όπως γίνεται πάντα.
    Μαζευτείτε όλοι όσοι είστε Νατοικοί και αμερικανοτραφείς βρείτε τα κάντε διαπραγμάτευση με το ΝΑΤΟ και ελάτε να μας τα ξαναπείτε”
     
  • Γιώργος Σαρίδης:
    “Δεν ξεπούλησε η δημοκρατία την Μακεδονία, οι κυβερνήσεις διαχρονικά χειρίστηκαν το θέμα. Η Ενωση Κεντρώων αντιτίθεται συνολικά στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία. Γι’ αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε πριν από λίγες ώρες ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.”
     
  • Δημήτρης Καμμένος:
    Ο επιστημονικός σύμβουλος της Βουλής ο κ. Μαυριάς είπε ότι υπάρχει κενό στον κανονισμό για το θέμα των ανεξάρτητων και πως ορίζονται οι βουλευτές στην επιτροπή. Για μας είναι παράνομη η σύσταση.
    Ακούω αυτές τις μέρες μία δημόσια αντιπαράθεση του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζια, μιλάνε για χρηματισμό και λοιπά θα το αφήσουμε έτσι; και αν στα δικαστήρια αποδειχθεί χρηματισμός ή ξέπλυμα ή τίποτα τι θα γίνει. Μετά θα είναι αργά να ακυρώσουμε τη συμφωνία θα έχουμε εκτεθεί.”
     

  • Ανδρέας Λοβέρδος: 
    “Δεν υπάρχει στο φάκελο που μας στείλατε η ρηματική διακοίνωση, η ρηματική διακοίνωση χειροτερεύει τα πράγματα και για το θέμα της γλώσσας και για το θέμα της εθνότητας . Πρέπει να είναι η ρηματική διακοίνωση εδώ και στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι προαπαιτούμενο για την συζήτηση.
    Ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα τι έχει συμβεί μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά είναι η κατάθεση στην επιτροπή της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά.
    Τι κομπίνα έχει γίνει εδώ;”
     
  • Νίκος Δένδιας:
    “Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση.
    Στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή.
    Συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη”
     
  • Κώστας Δουζίνας:
    “Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές”
     
  • Προεδρεύων της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών είναι ο Κώστας Δουζίνας
     
  • Ο Πάνος Καμμένος εκπροσωπεί -μετά από αίτημά του- τους ΑΝΕΛ αντί του Κώστα Κατσίκη
     
  • Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τη διαγραφή Δανέλλη, τις παραιτήσεις Αμυρά και Ψαριανού από το Ποτάμι που είχαν ως συνέπεια τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, τις διαγραφές Κουντουρά και Κόκκαλη από ΑΝΕΛ, τη στήριξη Ζουράρι και Παπαχριστόπουλου στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την εναντίωσή τους στη Συμφωνία, τη μετακίνηση του Φωκά στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και αρκετές ενστάσεις και κατηγορίες.
     
  • Ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων μετά τις 5 το απόγευμα. Στη συνεδρίαση της επιτροπής οι τόνοι είναι ανεβασμένοι καθώς συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

     

Facebook Comments