Κατατέθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού την Τρίτη πέρασε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η τελική Συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη, Γιώργο Μαυρωτά, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο και πιθανώς τους Κόκκαλη, Παπακώστα και Κουντουρά. Ο κ. Ζουράρις δήλωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία χωρίς αυτό, ωστόσο, να προκαλεί κανένα πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε την κατάθεση πρότασης μομφής με τον πρόεδρό της να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε στις 2:25 το ξημέρωμα και αύριο θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.

Συνεχής ενημέρωση

  • Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε στις 2:25 το ξημέρωμα και αύριο θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.
     

  • Γιώργος Κουμουτσάκος:
    “Η ΝΔ καταδικάζει απερίφραστα όποια γεγονότα έχουν συμβεί κατά συναδέλφων για απόψεις που έχουν εκφράσει
    Αυτό για εμάς δεν είναι καινούργιο. Είναι σταθερή μας πεποίθηση. Κάθε μορφή βίας καταδικάζεται από τη ΝΔ τη στιγμή που εκδηλώνεται. Η καταδίκη μας είναι στέρεη, δυνατή και ηχηρή.”
     

  •  

  • Επίθεση στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη – Η ανακοίνωσή της:
    «Η σημερινή δολοφονική επίθεση στο σπίτι μου, τη στιγμή που ήταν μέσα η οικογένειά μου και το ανήλικο παιδί μου, χρεώνεται αποκλειστικά σε όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που η εμπάθειά τους τους τελευταίους μήνες έχει διχάσει τη χώρα και έχουν δώσει δικαίωμα και άνεση σε κάθε φασίστα και δολοφόνο να βγει προς τα έξω, να αισθανθεί δυνατός, να αισθανθεί ότι έσπασε την απομόνωσή του και ότι μπορεί πλέον να αναβιώσει τα τάγματα εφόδου.
    Να μην αυταπατάται κανείς ότι ο διχασμός που προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και η συμπόρευσή τους με τα ακροδεξιά στοιχεία συνιστούν το υπόβαθρο για την υποκίνηση όλων αυτών των δολοφονικών επιθέσεων.
    Θέλω να στείλω σε όλους αυτούς τους δολοφόνους το μήνυμα ότι θα συνεχίσω σθεναρά να αγωνίζομαι για τις ιδέες και τα πιστεύω μου με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.
    Καλώ όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατίας, της προόδου και της ομαλότητας να υψώσουν αδιαπέραστο τείχος απέναντι στη φασιστική απειλή και να καταδικάσουν και να απομονώσουν τους φορείς αυτών των αποκρουστικών ιδεών και πράξεων»

  • Πάνος Καμμένος:
    “Εάν ο ελληνικός λαός είχε την δυνατότητα να δει το πρωί τη συζήτηση στην Βουλή επί της ένστασής μας για αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα διαπίστωνε ότι υπάρχει κοινή θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για παράδοση του όρου “Μακεδονία” στα Σκόπια”
     

  • Νίκος Βούτσης:
    “Δεν υπάρχει χειρότερο από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική συμφωνία και να οδηγηθούμε σε μία πατρίδα ξενοφοβική, περίκλειστη, μίζερη.
    Ψάχνει τον δρόμο της τρεκλίζοντας.
    Πρέπει να είναι κάποιος μικρόνους πολιτικά για να μην καταλαβαίνει ότι μια ιστορική συμφωνία θα έφερνε τομή”
     

  • Ανδρέας Λοβέρδος:
    “Καταψηφίζουμε απόλυτα, κατηγορηματικά, εμφατικά.
    Δεν συναρτάται με κομματική οφέλη”
     

  • Κωστής Χατζηδάκης:
    “Είναι μία κακή, ετεροβαρής συμφωνία,
    Με την υπογραφή της Ελλάδας εκχωρούμε την Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
    Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αντίθετη με την εκχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητας..
     

  • Γιώργος Αμυράς:
    “Αποχώρησα από το Ποτάμι επειδή δεν ήθελα να ακολουθήσω τον δρόμο του Δανέλλη.
    Σε λίγη ώρα το υπόλοιπο Ποτάμι θα ακολουθήσει τον δρόμο του Δανέλλη.
    Είχα κι έχω σταθερές απόψεις γι’ αυτό κι αποχώρησα από το Ποτάμι, πάλεψα να σταματήσει ο παραλογισμός, ένα ατελείωτο πολιτικό εκκρεμές.
    Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να κάνω τα ρεπό των ΑΝΕΛ, το Ποτάμι δεν το διέλυσα εγώ, ήμουν ο έβδομος βουλευτής που αποχώρησα.
    Κάθε φορά που πήγαινα στην Σεβαστουπόλεως έβρισκα διαφορετικές κλειδαριές
    Υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακά να μονοπωλήσουν τον όρο “Μακεδονία”.

     

  • Μάξιμος Χαρακόπουλος:
    “Αν για μια στιγμή βγάλετε τις ιδεοληπτικές παρωπίδες σας, θα δείτε ότι η συμφωνία που φέρνετε δεν σβήνει το φυτίλι του σκοπιανού εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Τον τροφοδοτεί και με άλλον δυναμίτη, για να σκάσει με μεγαλύτερη ισχύ όταν έλθει ο καιρός. Τα γνωρίζετε όλα αυτά και γι αυτό επιλέξατε να κινηθείτε στις επικίνδυνες ατραπούς, που είναι στα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Να φτιάξετε με μπαλώματα, με πολιτικούς γυρολόγους, με βουλευτές με σημαία ευκαιρίας, μια κυβέρνηση κουρελού”
     

  • Νίκος Ξυδάκης για Νίκο Δένδια:
    “Τιμή στον Νίκο Δένδια για την στάση του απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Αυθορμήτως χειροκρότησα εγώ και όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εκείνη τη στιγμή η Δημοκρατία στάθηκε απέναντι στους αρνητές, στους εχθρούς της, στους υπόδικους για εγκληματική οργάνωση και σε όλο τον εσμό των μαχαιροβγαλτών, οι οποίοι προχθές Κυριακή πολιορκούσαν την Βουλή για να την καταλάβουν και να καταλύσουν τον κοινοβουλευτισμό”
     

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής παρά την φημολογία που είχε δημιουργηθεί από χθες
     

  • Πιθανή η ψήφιση την Παρασκευή
     

  • O εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επί της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, διπλωμάτης και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, τοποθετήθηκε σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατά της Συμφωνίας και μίλησε για την “κατάπτυστη” θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν το Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ τότε υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναγράφεται ότι δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία. Τότε ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ποιοι υπέγραφαν, μεταξύ αυτών ήταν γνωστοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης όπως ο. Γαβρόγλου και ο κ. Τσακαλώτος αλλά και η κ. Χριστοδουλοπούλου. Εκείνη τη στιγμή η κ. Χριστοδουλοπούλου ήταν προεδρεύουσα και δήλωσε υπερήφανη που το υπέγραψε.

  • Άδωνις Γεωργιάδης:
    “Είναι λίγο οξύμωρο, σχεδόν μεταφυσικό, ότι αυτή την περίοδο που οδεύουμε προς την ψήφιση αυτής της συμφωνίας -κατά τη γνώμη μου εθνικά καταστροφικής- δύο μεγάλες προσωπικότητες, που ο καθένας από διαφορετικό δρόμο και χώρο, έδωσαν μεγάλους αγώνες για τη Μακεδονία, ο Σαράντος Καργάκος και ο Θέμος Αναστασιάδης, έφυγαν από τη ζωή λίγο πριν ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία. Γιατί πράγματι είναι μία Συμφωνία που προκαλεί εθνικό πένθος για όποιον μέσα του έχει λίγο εθνική ευαισθησία”
     

  • ΝΔ: Όσα κρύβει η κυβέρνηση για τη Συμφωνία
    Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν.

    Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

    Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

    • Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.
    • Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

    Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ.

    Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

    Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

    Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

    Η Ν.Δ. αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο  καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.
     

  • H ομιλία του εισηγητή της ΝΔ και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου
    Το ζήτημα του καθορισμού του οριστικού ονόματος της γειτονικής χώρας μαζί με όλα όσα αυτό εμπεριέχει και συμπαρασύρει, γλώσσα, εθνότητα, ταυτότητα, κλπ, αποτελούν τη σύγχρονη έκφραση  του «μακεδονικού» ζητήματος που απασχολεί την Ελλάδα και τα Βαλκάνια από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, από το 1870 συγκεκριμένα, έως σήμερα.

    Το Μακεδονικό, λοιπόν, για το οποίο έχει χυθεί ελληνικό αίμα και για το οποίο έχουν δοθεί σκληροί πολιτικοί, διπλωματικοί και εθνικοί αγώνες, αφορούσε και αφορά, σωρευτικά, τρία ζητήματα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα: έδαφος, ταυτότητα και αποφυγή έγερσης – δημιουργίας μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

    Και τα τρία αυτά ζητήματα- μαζί- προσπάθησαν να λύσουν με τρόπο εθνικά αποδεκτό όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 και μετά.

    Εάν δεν κατέληξαν σε συμφωνία λύσης, είναι όχι γιατί δε το ήθελαν αλλά γιατί δεν ήταν διατεθειμένες να αποδεχθούν οποιαδήποτε λύση. Γιατί η εμμονή των Σκοπίων σε θέσεις ιστορικά, πολιτικά, ιστορικά και διπλωματικά απαράδεκτες εμπόδισαν την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Και ουδείς έχει το δικαίωμα, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και λοιποί πρόθυμοι, να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν ενέδωσαν στις ανιστόρητες επιθυμίες και επιδιώξεις των Σκοπίων, αλλά και άλλων, που ήθελαν και πίεζαν για μια άρον άρον τακτοποίηση.

    Που έσπρωχναν την Ελλάδα να αποδεχτεί μια οποιαδήποτε λύση. Μια λύση για τη λύση. Εσείς λοιπόν που συνθηκολογήσατε δεν μπορείτε, δεν έχετε το δικαίωμα να κατηγορείτε εμάς που δε συνθηκολογήσαμε.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Εκείνα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ανοικτά θέματα προσδιορισμού ταυτότητας, εθνικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων για την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία, την αξιοπρέπεια και την εθνική υπερηφάνεια, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα. Γι᾽ αυτό εξαιρετικά δύσκολα να επιλυθούν.

    Ακριβώς γιατί έχουν να κάνουν με την αίσθηση και την αντίληψη περί ταυτότητας, ενός λαού, ενός έθνους.

    Ακριβώς γι᾽ αυτό τον λόγο, οι λύσεις και οι συμφωνίες σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι απόλυτα αναγκαίο να έχουν πολύ ισχυρή και διπλή νομιμοποίηση.

    Όχι μόνον θεσμική και τυπική, όπως η κύρωσή τους από τη Βουλή, αλλά— και κυρίως θα έλεγα— νομιμοποίηση πολιτική και ουσιαστική.

    Δηλαδή, τη μέγιστη δυνατή αποδοχή τους από το λαό, από τους πολίτες. Κάθε υπεύθυνη και σοβαρή κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφασίζει να διαπραγματευθεί και τελικά να συμφωνήσει για τέτοια ζητήματα έχει ένα ύψιστο καθήκον.

    Να διαμορφώνει εξαρχής συνθήκες εθνικής συνεννόησης.

    Να οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών.


    Να κτίζει βήμα- βήμα ένα αρραγές μέτωπο εθνικής ενότητας.

    Αυτό για το οποίο σας προειδοποίησε εγκαίρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν διατράνωνε ότι «δεν θα διχάσω του Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς».

    Δηλαδή ό,τι ακριβώς δεν πράξατε, δε θελήσατε ή ήσασταν ανίκανοι να κάνετε εσείς.

    Χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα, όχι τόσο για να επιτύχετε μια πραγματικά συμφέρουσα λύση όσο για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Για να τους διαλύσετε και να τους διχάσετε. Το είχε άλλωστε πει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ο κος Βούτσης.

    Το τέρας όμως που κατασκευάζατε κτύπησε πρώτα εσάς. Η συγκυβέρνησή σας διαλύθηκε. Αναγκαστήκατε, έστω και συνεννοημένα, να τραβήξετε χωριστούς δρόμους με τον χθεσινό κυβερνητικό σας εταίρο , τον Πάνο Καμμένο. Και τώρα, Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζεστε, προσπαθείτε  να περιμαζεύετε στήριξη από τα περιφερόμενα πολιτικά αζήτητα που παρεπιδημούν στη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

    Πρέπει να παραδεχτώ ότι με άλλα κόμματα τα καταφέρατε. Το σκοτεινό σας σχέδιο απέδωσε.

    Όχι όμως με τη Νέα Δημοκρατία. Που ενώ ήταν ο κύριος στόχος σας, παρέμεινε ισχυρή, ενωμένη και συμπαγής. Πρώτη πολιτική δύναμη σήμερα, ισχυρή κυβέρνηση αύριο.

    Επανέρχομαι όμως τώρα στο κεφαλαιώδες ζήτημα της εθνικής ενότητας.

    Δεν τη θελήσατε. Κρατήσατε εσκεμμένα τις πολιτικές δυνάμεις στο σκοτάδι. Λοιδορήσατε και επιχειρήσατε να απαξιώσετε την βροντερή έκφραση του λαϊκού αισθήματος, που είναι όπως σας είπα απαραίτητο στήριγμα, ειδικά για τέτοιου, ταυτοτικού χαρακτήρα, διεθνείς, διακρατικές συμφωνίες. Διαπράξατε έτσι ένα διπλό λάθος. Δεν αξιοποιήσατε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δύναμη που σας έδινε το λαϊκό αίσθημα και δεύτερον, το χαρίσατε, το ταυτίσατε και το χαρίσατε αυτοκτονικά στη φασίζουσα άκρα δεξιά. Αντί να ενώσει, δίχασε.

    Και η ιστορία έχει ήδη καταγράψει αυτό το διπλό ατόπημά σας.

    Ακριβώς το αντίθετο από εσάς έκανε η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή όταν διαπραγματευόταν το όνομα. Τόσο ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη με οδηγίες του τότε Πρωθυπουργού ενημέρωναν αδιάλειπτα, ειλικρινά και ουσιαστικά τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης. Όχι μόνο γιατί ήθελαν, αλλά γιατί πίστευαν στην εθνική ενότητα, ως θεμελιώδη παράγοντα ισχύος για τη χώρα.

    Με ισχυρό εθνικό μέτωπο πήγαν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στο 2008 και πέτυχαν μια μεγάλη διπλωματική εθνική νίκη. Κατέστησαν ομόφωνη θέση ολόκληρης της Συμμαχίας τη θέση της Ελλάδας ότι τα Σκόπια δε θα μπουν στο ΝΑΤΟ εάν δεν υπάρξει πρώτα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό, δηλαδή λύση με την οποία θα συμφωνούσε η Ελλάδα.

    Αυτή την προσπάθεια κάποιοι όμως την υπέσκαπταν. Εσείς. Όταν λίγες μέρες πριν την κρίσιμη μάχη του Βουκουρεστίου υιοθετήσατε ψήφισμα που έλεγε «δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον” που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Ποιοι υπογράφουν; Ο κ. Γαβρόγλου, ο κ Τσακαλώτος, ο κ. Καρανίκας, η κα Χριστοδουλοπούλου και πολλοί άλλοι. 

    Αυτή η θέση, δηλαδή  το γνωστό “μη λύση- μη πρόσκληση” επαναλήφθηκε δεκάδες φορές έκτοτε τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέστη έτσι ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο για τη χώρα μας. Όπλο που κληροδότησε η Κυβέρνηση Καραμανλή στις επόμενες κυβερνήσεις. Αυτό το ισχυρό διπλωματικό και διαπραγματευτικό όπλο το κληρονομήσατε και εσείς. Το κληρονομήσατε χωρίς να μοχθήσετε για αυτό. Ίσως και  γι᾽αυτό το λόγο  σπαταλήσατε σε ένα εθνικά επιζήμιο συμβιβασμό.

    Το γιατί αυτή η συμφωνία είναι ένας ετεροβαρής, σε βάρος της Ελλάδας, συμβιβασμός, το έχουμε επανειλημμένως αναδείξει με κάθε τρόπο. Με σοβαρά επιχειρήματα που αδυνατείτε να απαντήσετε και να ανατρέψετε. Οι δικολαβίες δεν είναι επιχειρήματα, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης. Είναι απόδειξη αμηχανίας και αδυναμίας.

    Κάνατε υποχωρήσεις που καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε κάνει πριν από εσάς. Δώσατε με την υπογραφή σας τη συγκατάθεση της Ελλάδας στην αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας, “μακεδονικής” εθνότητας και ταυτότητας. Η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ του 1977 που επικαλείσθε, για τη γλώσσα, ήταν μια τεχνικού χαρακτήρα διάσκεψη. Αυτό λέει η ίδια η Γραμματεία του ΟΗΕ. Αυτό λέει ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, αυτό επιβεβαιώνουν οι σταθερές, διαχρονικές οδηγίες του Υπουργείου των Εξωτερικών, που ζητούσαν απ᾽όλους τους διπλωμάτες και τις διπλωματικές αρχές να δηλώνουν την αντίθεσή τους και να εγείρουν επιφυλάξεις κάθε φορά που το επίθετο “μακεδονικός”, “μακεδονική”, “μακεδονικό” εμφανιζόταν σε διεθνή κείμενα και έγγραφα. Και αντί να υιοθετείτε την ελληνική θέση και ελληνική ερμηνεία των πραγμάτων, κάνατε δικούς σας τους ισχυρισμούς των Σκοπίων.

    Ως προς την εθνότητα, τα επιχειρήματα είναι καταλυτικά. Σήμερα θα προσθέσω μόνον ένα.  Που βάζει οριστικό τέλος στους ισχυρισμούς σας. Και θα το κάνω αξιοποιώντας έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών από εκείνα που αποχαρακτήρισε και απαράδεκτα μοίρασε ως φέιγ βολάν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ένα από αυτά λέει ότι σχετικά «με τα θέματα των επιθέτων, η κυρία Υπουργός (Ντόρα Μπακογιάννη) επισήμανε και πάλι στον συνομιλητή της (τον κύριο Νίμιτς) ότι για τους κατοίκους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας συμφωνεί μόνο με την ορολογία κάτοικοι / citizens of και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί για τους κατοίκους τον όρο Macedonians».

    Αυτό πρώτα απ όλα συνιστά την εθνική θέση που δεν την επαναλαμβάνετε. Και δεύτερον αποδεικνύει ποια ήταν η δική μας θέση και πως εμείς διαπραγματευτήκαμε. Όχι με τα επιχειρήματα των Σκοπιανών αλλά τα δικά μας.

    Σήμερα, με τη συμφωνία των Πρεσπών τα Σκόπια εξασφαλίζουν:

    α.  την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3β).
    β. Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος) (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3β).
    γ. Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής», έστω και αν πρόκειται για σλαβική γλώσσα (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3γ).
    δ. Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia) (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3ε).
    ε. Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
    στ. Αναφορά μόνο σε «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς σε Ελληνική Μακεδονία (Μέρος 1, Άρθρο 7, παρ. 2).
    ζ.  Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας) (Μέρος 1, Άρθρο 7, παρ. 4).
    η. Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι (Μέρος 1, Άρθρο 2, παρ. 4β,(ι) και (ιι)).
    θ. Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ (Μέρος 1, Άρθρο 2, παρ. 4α).
    ι. Δέσμευση  της Ελλάδας να μην αντιταχθεί όχι μόνο στην υποψηφιότητα αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης (Μέρος 1, Άρθρο 2, παρ. 1).
    ια. Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3θ).
    ιβ. Σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να αρθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Πρόκειται για έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι και η Ελλάδα τρέφει και εκείνη αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον των Σκοπίων!!!! (Μέρος 1, Άρθρο 1, παρ. 3θ).

    Σε όλα αυτά τα αρνητικά θα προσθέσω ακόμα ένα, και απαιτώ μια πλήρη και κατηγορηματική απάντηση, από την Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Χώρας.

    Λέει το Άρθρο 2, παράγραφος 1 της Συμφωνίας:

    Το Πρώτο Μέρος, δηλαδή η Ελλάδα, συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, δηλαδή των Σκοπίων, της Βόρειας Μακεδονίας,  υπό το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1(3) της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος.

    Και η Παράγραφος 3:

    Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ᾽εφαρμογήν του Άρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία προσχώρησης του Δεύτερου Μέρους  σε  διεθνείς οργανισμούς , στους οποίους το πρώτο Μέρος είναι μέλος.

    Δεσμεύεται, λοιπόν, η Ελλάδα, ακόμα και εάν για ουσιαστικούς λόγους που άπτονται των εθνικών της συμφερόντων, πιστεύει ότι τα Σκόπια δεν θα πρέπει να γίνουν μέλος ενός Οργανισμού, να μη μπορεί να το πράξει. Αλλά να είναι αυτόματα δεσμευμένη στην υποστήριξη των Σκοπίων.

    Ισχύει αυτό και για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια στη διαδικασία εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Εάν παραδείγματος χάρη στο ενταξιακό κεφάλαιο των Σκοπίων για τη γεωργία προκύπτουν αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, η Ελλάδα θα μπορεί να αρνηθεί το άνοιγμα ή  το κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου; Ή θα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τα πάντα στη βάση αυτής της Συμφωνίας; Επειδή με τα εθνικά συμφέροντα δεν παίζουμε, περιμένω άμεση απάντηση.

    Αναφέρθηκα σε μια από τις πολλές παγίδες που κρύβει για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν και άλλες. Που αφορούν σε ένα κουτσουρεμένο erga omnes και μια ελλειμματική, προσχηματική αναθεώρηση, που διατηρεί τις αναφορές σε “μακεδονικό” λαό και “μακεδονικό” κράτος.

    Κλείνω, με ένα κορυφαίο ζήτημα που έχει προκύψει. Την ήδη συντελεσθείσα πρώτη παραβίαση της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Και μάλιστα παραβίαση για ένα απολύτως κομβικό ζήτημα. Δηλαδή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ζητήσαμε επανειλημμένως και με επιμονή τις τελευταίες ημέρες το κείμενο του Συντάγματος με ενσωματωμένες τις τροπολογίες που έγιναν. Η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το παρουσιάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Όχι κατ᾽ανάγκη γιατί δεν ήθελε. Αλλά γιατί δεν μπορούσε και δεν μπορεί, αφού τα Σκόπια, κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρνούνται να θέσουν σε ισχύ τις αναθεωρηθείσες διατάξεις.

    Τι λέει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Άρθρο 1, Παράγραφος 4, εδάφια ε και ζ;

    Λέει ότι πρώτα πρέπει να ισχύσει η Αναθεώρηση και μετά να κυρώσει η Ελλάδα τη Συμφωνία.  Τι λέει η ρηματική διακοίνωση;  Το ακριβώς αντίθετο. Ότι πρώτα πρέπει να κυρώσει η Ελλάδα, όχι μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ, και μετά να τεθούν σε ισχύ οι τροπολογίες του Συντάγματος.

    Γιατί το θέτω αυτό; Διότι είναι πρόκριμα της συμπεριφοράς των Σκοπίων όταν θα κληθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

    Πριν αλέκτωρ λαλήσει, τα Σκόπια παραβίασαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Και αντί η Κυβέρνηση να αντιδράσει με δική της ρηματική διακοίνωση ζητώντας εξηγήσεις, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών την ανακοίνωσε περιχαρής στη Βουλή των Ελλήνων.

    Αδυναμία κατανόησης, σκοπιμότητα, ανικανότητα, δόλος, εσκεμμένη παραπλάνηση; Σοβαρευτείτε επιτέλους. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Εσείς όμως το έχετε συνήθεια.

    Το 2008, λίγο πριν την εθνική μάχη του Βουκουρεστίου, πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υποθηκεύσατε την εθνική προσπάθεια, υιοθετώντας κείμενο στο οποίο δηλώνατε ότι “δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον  αν δοθεί η δυνατότητα στα Σκόπια να διατηρήσουν τη συνταγματική τους ονομασία,” δηλαδή το “Δημοκρατία της Μακεδονίας.” Αυτά κάνατε. Λυπάμαι που θα το πω. Αυτοί είστε.

    Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και λοιποί πρόθυμοι,

    Φέρατε μια επιζήμια συμφωνία που αποτελεί θερμοκήπιο για ανάπτυξη εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Γιατί ακριβώς αυτό είναι ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Είναι εύφορο έδαφος για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού».   

    Δεν πρόκειται λοιπόν να την ψηφίσουμε. Είμαστε απέναντι σε αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία.

    Θέλουμε να σας εμποδίσουμε να διαπράξετε ακόμα ένα μεγάλο εθνικό λάθος. Από εκείνα που αν συμβούν πολύ δύσκολα διορθώνονται.

    Ήρθε η ώρα της ευθύνης λοιπόν.

    Ήρθε η ώρα για το μεγάλο “ναι” και το μεγάλο “όχι”. Εμείς λέμε ένα βροντερό όχι. Εσείς ένα επιζήμιο ναι. Και να το ξέρετε. Αυτό, ο ελληνικός λαός και η ιστορία δε θα σας το συγχωρέσουν.

    H πορεία της πτώσης σας έχει ήδη αρχίσει.

    Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. 

  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος:
    “Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Το διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει,
    Το “Μ” στη FYROM σημαίνει “Μακεδονία” και κάποιοι υποκρίνονται σήμερα ότι δεν το ξέρουν. Ότι δεν το ακούνε.”

     

  • Συνεχίζεται η φημολογία για παρέμβαση Κώστα Καραμανλή
     

  • Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα προβούν σε πρόταση δυσπιστίας. Η Ένωση Κεντρώων ξεκαθαρίζει όμως ότι θα στηρίζει μία τέτοια πρόταση.
     

  •  Γιώργος Κατρούγκαλος:
    Οι εθνικοί μας στόχοι όπως είχαν καθοριστεί από το 2007 ικανοποιήθηκαν κατά 110%.
    Μας κατηγορήσατε για μυστική διπλωματία, ενώ ποτέ δεν παρεκκλίναμε από την εθνική θέση.
    Όταν αποδείχτηκε ότι δεν τίθεται εθνότητας αλλά ιθαγένειας, θέσατε το θέμα της γλώσσας.
    Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η μη ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας”.
     

  • Βουλευτής των ΑΝΕΛ “έκραξε” τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του 2015
    Ο Αριστείδης Φωκάς, η τελευταία μεταγραφή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και άλλοτε βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, τοποθετήθηκε επί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφού πρώτα έκανε το ρατσιστικό του παραλήρημα χαρακτηρίζοντας ως “γυφτοσλάβους” το λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας -δε μοιάζουν ούτε με σλάβους προσέθεσε- ξεκίνησε την κρητική του στον Αλέξη Τσίπρα. Η κριτική του Αριστείδη Φωκά δεν περιορίστηκε όμως μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε συνολικά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Τσίπρα-Καμμένου. Ξέχασε μάλλον ότι πλέον είναι βουλευτής του μέχρι πριν λίγες ημέρες κυβερνώντος κόμματος.

    Αριστείδης Φωκάς: “Αφήστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, βάλτε επιτέλους ένα φρένο. Ο κ. Κοτζιάς μας απείλησε ότι μετά το Σκοπιανό θα βάλει μπροστά τη λύση του θέματος στη Βόρεια Ήπειρο, ήθελε να λύσει το Κυπριακό. Βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να κλείνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο αρχές Φεβρουαρίου. Παρακαλώ πολύ σταματήστε να διαπραγματεύεστε. Όπου διαπραγματεύεστε έχουμε χάσει πανηγυρικά. Να θυμίσω εκείνη την περίφημη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015. 17 ώρες συνεχόμενα ο πρωθυπουργός έλεγε ναι χωρίς διάλειμμα, παραχώρησε μόνος του τα πάντα χωρίς να ρωτήσει κανένα συνεργάτη του. Ο λαός είχε πει όχι και αυτός είπε ναι σε όλα παραχωρώντας τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια. Capital controls τα οποία τα έχουμε μέχρι σήμερα και πολλά άλλα που τα γνωρίζουμε βέβαια όλοι εδώ πέρα μέσα στη Βουλή. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το σκοπιανό, να δίνεις τα πάντα σε ένα κρατίδιο όπως είναι αυτό των Σκοπίων χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν πιέζει κανείς τις δύο πλευρές.
    Βουλευτής των ΑΝΕΛ
     

  • O Νικήτας Κακλαμάνης, ως προεδρεύων ανακοίνωσε ότι 205 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα τοποθετηθούν πλην των υπουργών και των αρχηγών κομμάτων. Η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ήταν για διήμερη διαδικασία, όμως, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή προκειμένου να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές. 
    Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσουμε ξημερώματα Παρασκευής…

  • Η δήλωση του Πάνου Καμμένου στο Twitter μετά την άρνηση της ΝΔ στην ένταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε:
    “Έπεσαν τα προσωπεία η ΝΔ θεωρεί την συμφωνία των Πρεσπών ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ τώρα ψήφισε κατά της πρότασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ. ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”
     

  • Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε “εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές”.
     

  • Ο Πάνος Καμμένος υπέβαλε κι εκείνος ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία όμως απερρίφθη
    “Ήμουν από την αρχή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά της σύνθετης ονομασίας erga omnes σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία”
     

  • Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής μετά την άρνηση των κομμάτων.
     

  • Και ο Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε την ένταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής.
     

  • Ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ταύτιση με τη στάση του Νίκου Δένδια
     

  • Ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των ενστάσεων της Χρυσής Αυγής, χαρακτηριστικά είπε ότι αρνείται να τοποθετηθεί επί της ένστασης του κόμματος του οποίου οι πρόγονοι πούλησαν τη Μακεδονία και φοράνε τον αγκυλωτό σταυρό ενώ είπε πως η χρήση της ελληνικής σημαίας από τη Χρυσή Αυγή αποτελεί αντιποίηση συμβόλου.
     

  • Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή
     

  • Ανδρέας Λοβέρδος:
    “Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών”

  • Νίκος Δένδιας:

    “Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών.
    Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό.
    Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει.”
     

  • Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
    “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο”. Με αυτή τη δήλωση από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για την κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, ενδεχομένως και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια.

    Νωρίτερα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε: “Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε”
    Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
     

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής με τον πρόεδρό της να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Αυτό σημαίνει ότι διακοπεί η διαδικασία για τρεις ημέρες.
     

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής με τον πρόεδρό της να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
     

  • Ο κ. Ζουράρις δήλωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία χωρίς αυτό, ωστόσο, να προκαλεί κανένα πρόβλημα.
     

  • Η τελική Συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη, Γιώργο Μαυρωτά, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο και πιθανώς τους Κόκκαλη, Παπακώστα και Κουντουρά.
     

  • Σήμερα στις 10:00 κατατέθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού την Τρίτη πέρασε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

 

Facebook Comments