Πιο αδύναμα των προσδοκιών είναι τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως αναγνώρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης.

«Οι κίνδυνοι είναι πλέον καθοδικοί» τόνισε, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνέντευξή του, στην οποία είχε κάνει λόγο για «ισορροπημένους κινδύνους», παρά τις συνεχείς ενδείξεις επιβράδυνσης. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν συζητήθηκε ο αντίκτυπος από την μεταβολή αυτή στην ισορροπία των κινδύνων.

Σημείωσε πάντως ότι η υφιστάμενη πολιτική της ΕΚΤ εξακολουθεί να στηρίζει την πραγματική οικονομία και την πρόσβαση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Όσον αφορά στο εργαλείο των στοχευμένων δημοπρασιών φθηνών δανείων (TLTROs), που είχε αξιοποιηθεί και κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους, σημείωσε πως αρκετοί αξιωματούχοι το έθεσαν, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και άλλες πολιτικές εξελίξεις είναι για τον Ντράγκι  ένας από τους κύριους παράγοντες, που επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα, μαζί με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της Κίνας και τον εμπορικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την ανάγκη οι κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Η νομισματική πολιτική και η στήριξη που προσφέρει πρέπει να συνοδευθεί από την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε δε πως είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στην κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης και της βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης. 

Facebook Comments