Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει πάρει σαφή θέση για το Μακεδονικό ήδη από τις αρχές του 1990 ως υπουργός μίλησε σήμερα, λίγες ώρες πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι η αλήθεια. Κάποιοι υποστηρίζουν, λανθασμένα, ότι υπάρχουν τάχα τρεις Μακεδονίες. Είναι λάθος”.

Συνέχισε ανατρέχοντας στις ιστορικές συνθήκες στις οποίες “δεν υπάρχει καμία αναφορά για τρεις Μακεδονίες, δεν υπάρχει σχέση με την ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας και την γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας”. “Και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία Μακεδονία. Τα Σκόπια ανήκαν στο Βιλαέτιο του Κοσυφοπεδίου”, προσέθεσε. “Η ιστορία των τριών Μακεδονιών που δήθεν μοιράστηκαν κρύβει την ιστορία του δήθεν μακεδονικού λαού που είναι κατακερματισμένος. Πρόκειται για διαστρέβλωση της ιστορίας”, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Διάβασε την επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Bush το 1992 και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί κίνδυνο απάντησε: “Τι θα πει μικρή και μεγάλη χώρα; Οι σοβαρές χώρες προσέχουν πολύ τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάρος τους”. Έθεσε το ερώτωμα “αν τα πράγματα είναι τόσο απλά επειδή έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια τόσες χώρες, τότε γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Το σημαντικό γι αυτούς ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς;”.

“Το ΠΓΔΜ είναι ένα πρώην όνομα, που πίεζε τόσα χρόνια τα Σκόπια και όχι την Ελλάδα. Αλλά στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα τα δίνει όλα”, επέμενε ο πρώην πρωθυπουργός. “Κάποιοι έχουν βρει το μαγικό επιχείρημα βάσει του οποίου η Ελλάδα πρέπει πάντα να υποχωρεί. Αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Αυτό είναι ο ορισμός της πλήρους υποχώρησης σε όλους και σε όλα”. Για την κυβέρνηση σχολίασε ότι είναι “μία παρέα έχει βαλθεί να αλλάξει την ιστορία μας, όχι μόνο της Μακεδονίας. Πριν από λίγα χρόνια μας έλεγαν για την καταστροφή της Σμύρνης ότι κάποιοι «στριμώχτηκαν στην προκυμαία»”.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αρκεί να αφήσουν έξω των αλυτρωτισμό τους. “Υποστηρίζω αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Αρχηγών το 1992. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό τους. Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτό κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο“, υπογράμμισε. Χαρακτηριστική ατάκα της ομιλίας του ήταν το “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” αλλά και το ότι “η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μία επαίσχυντη συμφωνία και έχει γίνει πιο Σκοπιανή από τους Σκοπιανούς”.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που του αποδίδουν περί αδιαλλαξίας ή ακόμη και ενδοτικότητας ή ότι έκανε καριέρα πάνω στο Μακεδονικό απάντησε ότι “είναι 40 χρόνια βουλευτής και όταν χρειάστηκε πήγα σπίτι μου και γύρισα με την ψήφο του ελληνικού λαού”.

Επαναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι “δίνουμε στα Σκόπια, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μία λευκή επιταγή. Ακόμη και το Βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes, καθώς τα εσωτερικά τους έγγραφα καλούνται να τα αλλάξουν μετά από χρόνια”. “Η χώρα μετατρέπεται σε χώρα παρία και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευθούν. Δεν θα είναι εύκολο αλλά θα είναι αναγκαίο”, προσέθεσε. 

Συνεχής ενημέρωση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ένα μόνο κλικ εδώ

Facebook Comments