Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει το 1993 ότι σε δέκα χρόνια κανένας δεν θα θυμάται την συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων. Η δήλωση αυτή του στοίχισε πολιτικά, καθώς οι αντίπαλοι του την υπενθύμιζαν ειρωνικά με κάθε ευκαιρία, όμως είναι ολοφάνερο ότι την ίδια ακριβώς ρότα έχει χαράξει και ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που αυτός κατέβασε πολύ τον πήχη του χρόνου, καθώς πιστεύει ότι αρκούν τρεις μήνες για να έχουν ξεχάσει οι ψηφοφόροι την συμφωνία που πέρασε από την Βουλή και τον τρόπο που το πέρασε.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του μελετούν τις δημοσκοπήσεις κι ας παριστάνουν ότι δεν ενδιαφέρονται γι αυτές διότι είναι αναξιόπιστες. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν ήξεραν ότι ένα 70% του ελληνικού λαού διαφωνεί σφοδρά με τις Πρέσπες. Το γιατί τελικά ο Τσίπρας προχώρησε σε μια τόσο επιβλαβή για τον ίδιον συμφωνία, είναι απορίας άξιον. Επιτρέψτε μου να είμαι λίαν επιφυλακτικός απέναντι στον άδολο πατριωτισμό του και στην πρόθεση του να επιλύσει μια εθνική εκκρεμότητα ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Κάτι άλλο, πιθανότατα έξωθεν ερχόμενο, τον υποχρέωσε να κάνει αυτό το θανάσιμο βήμα, μόνο που αυτό το ‘’κάτι’’ θα το μάθουμε πολύ αργότερα και όταν πια θα είναι πολύ αργά.

Αφού το έκανε όμως, είναι πλέον δεδομένο ότι περιμένει αυτό το βήμα του να ξεχαστεί γρήγορα. Υποθέτω ότι με μια σειρά από νέες οικονομικές παροχές θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει το κόστος που ήδη βαραίνει τους ώμους του. Δεν αποκλείεται επίσης να επενδύει στην κοντή μνήμη του Έλληνα και να αναμένει ως τον Μάιο ή τον Οκτώβριο, η συμφωνία των Πρεσπών να είναι μια μακρινή θολή ανάμνηση στο μυαλό των ψηφοφόρων. Θεωρώ πολύ πιθανή αυτή την εκδοχή, διότι ο Αλέξης έχει μάθει να αντιμετωπίζει τον κόσμο ως όχλο που δεν θυμάται.

Όταν από αντιμνημονιακός έγινε ο βέλτιστος εφαρμοστής των μνημονίων και κανένας δεν του λέει το παραμικρό, όταν από συνέταιρος της ακροδεξιάς έγινε ξάφνου κεντροδεξιός και όλοι το θεωρούν φυσιολογικό, όταν από πολέμιος των πλεονασμάτων και των πλειστηριασμών έγινε ο μεγαλύτερος προπαγανδιστής τους δίχως ν’ ανοίξει μύτη, δεν είναι φυσιολογικό να πιστεύει πως και το Μακεδονικό θα ξεχαστεί από τον ελληνικό λαό μέχρι να μπει η άνοιξη; Πιστεύω ακραδάντως ότι μ’ αυτή την πεποίθηση πορεύεται.

Είναι λογικό να σκέφτεται κάτι τέτοιο; Κατά την γνώμη μου όχι, όμως οι πρωθυπουργοί δεν λειτουργούν όπως οι απλοί άνθρωποι. Η ιστορία διδάσκει πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς πάσχουν από λογιών-λογιών εξουσιαστικά σύνδρομα που τους αποκόβουν από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν η εξουσία τους είναι σε αποδρομή και η απόσταση τους με τον απλό κόσμο έχει μεγαλώσει. Σε κάθε περίπτωση, τον Μάιο θα δοκιμαστεί και η μνήμη των Ελλήνων, αλλά και η δυνατότητα του Τσίπρα να λειτουργεί ως Χάρυ Πότερ της πολιτικής. Κοντά είναι άλλωστε αυτός ο περιβόητος Μάιος…

Facebook Comments