Παράσημα που ΔΕΝ έβαλε στο γιλέκο του ο Αλέξης Τσίπρας
 
Στο πρώτο μέρος αυτού του (τελικά μεγάλου) κειμένου σας παρέθεσα τα «παράσημα» που ήθελε και κατάφερε να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μάο σακάκι του. Σε αυτό το δεύτερο μέρος γράφω για τα «παράσημα» που ενώ τα ήθελε πολύ, τα προσπάθησε, τα κυνήγησε, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός μας… τα έχασε.
 
Να βγάλει τη χώρα από το Ευρώ
 
Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς ο Αλέξης έχει πει ότι δεσμεύεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ το οποίο θεωρεί το εθνικό μας νόμισμα. Βέβαια πριν αναλάβει την εξουσία είχε πει το γνωστό «το ευρώ δεν είναι φετίχ» και ότι δεν τάσσεται υπέρ της διατήρησης του με κάθε κόστος.
 
Άλλωστε όταν στην Κουμουνδούρου επί χρόνια αναπτύσσονταν θεωρίες για το πως θα βγούμε από το ευρώ, δεν θα μπορούσε ο Αλέξης να ξεκληρίσει αυτό το όνειρο από το μυαλό του (και το μυαλό των συντρόφων του) οπότε του ξέφευγαν κατά καιρούς κάποια λεκτικά ατοπήματα.
 
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Αλέξης όντως προσπάθησε να μας βγάλει από το ευρώ. Ρομαντικά και σοσιαλιστικά. Ήταν τότε που ο «Δραπέτης της Αίγινας» είχε κλείσει περιχαρής τις τράπεζες και ο Αλέξης δεχόταν εισηγήσεις να κάνουν πράξη αυτά που τόσα χρόνια σχεδίαζαν οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήτοι, να μπουκάρουν στο Νομισματοκοπείο να κατάσχουν τα 10 δισ. που βρίσκονταν εκεί και να τα χρησιμοποιήσουν ως μεταβατικό κεφάλαιο μέχρι να εκδώσει η χώρα τη νέα δραχμή!
 
Τα προβλήματα αυτού του σχεδίου ξεκίνησαν όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησαν στους διαφόρους ΣΥΡΙΖΑίους ότι αν έκαναν κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ θα έβγαζε μία ανακοίνωση και θα έλεγε ότι οι σειρές των νομισμάτων 10 και 5 ευρώ που εκδίδονται στην Ελλάδα και έχουν τους αριθμούς από τάδε έως τάδε δεν ισχύουν και άρα είναι πλαστά. Κι έτσι κατάλαβαν στην Κουμουνδρούρου ότι οι νομικοί της ΕΕ δεν τρώνε κουτόχορτο και έχουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν διάφορους αδαείς, που όμως το παίζουν εξυπνάκηδες και για κάποιο μυστήριο λόγο πήραν εξουσία.
 
Ο Αλέξης τότε ζήτησε από όλα τα Υπουργεία να του πουν τί θα συμβεί αν βγάλει μία νέα δραχμή. Το Υπουργείο Οικονομικών του εξήγησε τα τεχνικά. Του είπαν ότι το νέο νόμισμα αρχικά θα έχει αξία ένα προς ένα με το ευρώ, μόλις όμως θα βγαίναμε στην αγορά για να πάρουμε πετρέλαιο, η υποτίμηση θα ήταν τόσο δραματική που το νέο νόμισμα θα έχανε μεταξύ 70% και 90% της αξίας του στις διεθνείς αγορές. Άρα θα μέναμε χωρίς πετρέλαιο σε σχεδόν δύο μήνες, καθώς για τόσο φτάνουν τα στρατηγικά αποθέματα. Ανάλογη εισήγηση έκανε και το Υπουργείο Υγείας για τα ακριβά φάρμακα. Ξαφνικά ο Αλέξης άρχισε να ιδρώνει διαβάζοντας τον υπολογισμό των θανάτων καρκινοπαθών και καρδιακών που θα βάραιναν τον λαιμό του. Παράλληλα άρχισε να σχηματοποιείται στο μυαλό του η γενικότερη εικόνα της χώρας. Χωρίς πετρέλαιο θα σταματούσαν πολύ σύντομα τα πλοία να ταξιδεύουν προς τα νησιά, άρα πιθανότατα το ανατολικό Αιγαίο θα ξεκινούσε να τροφοδοτείται από την Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα αεροπλάνα δεν θα πετούσαν, τα φορτηγά δεν θα τροφοδοτούσαν τη χώρα, τα σκουπιδιάρικα δεν θα μάζευαν σκουπίδια. Εκείνο όμως που τον χτύπησε πιο δυνατά ήταν όταν διάβασε ότι πολύ σύντομα και ιδίως το καλοκαίρι θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των υδραγωγείων που φέρνουν νερό στο λεκανοπέδιο. Η εικόνα μίας πρωτεύουσας-σκουπιδότοπο χωρίς νερό ήταν το κερασάκι στην τούρτα που έκλεισε μια για πάντα την συζήτηση για την «νέα δραχμή». Αυτόματα ο Τσίπρας ξέχασε και το σχετικό παράσημο.
 
Η διείσδυση στην Τράπεζας της Ελλάδος
 
Αυτό το παράσημο είναι απόλυτα συνυφασμένο με το προηγούμενο που αφορούσε το ρεσάλτο στο Νομισματοκοπείο κάτι που σχεδόν απαιτούσε ο τότε σύντροφος του Αλέξη, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην Κουμουνδούρου, από πολύ νωρίς υπήρχε σχέδιο  αποπομπής του Γιάννη Στουρνάρα από την θέση του Διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταστήσει τον δικό του άνθρωπο, να αποκτήσει πρόσβαση στα άδυτα των αδύτων του κτηρίου της Πανεπιστημίου 21, να γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΚΤ και τέλος να λύσει το μυστήριο του τί έχει γίνει πραγματικά με τον ελληνικό χρυσό. Αυτό το τελευταίο θα ήθελα κι εγώ να το μάθω, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το μοιραζόταν μαζί μας άπαξ και κάτι μάθαινε.
 
Διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας
 
Το παράσημο αυτό θα ήταν πραγματικά «παρασημάρα» αν ο Αλέξης το κατάφερνε. Και πόσο το ήθελε!!! Θα το έβαζε στην μεγαλύτερη προθήκη και θα το έδειχνε στους φίλους του. Και να πούμε ότι δεν το προσπάθησε θα τον αδικούσαμε. Και ήρθε όσο πιο κοντά μπορούσε. Εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά την συγκυρία που του προσέφερε η παρουσία του Ιερώνυμου, ο οποίος θαυμάζει τον Αλέξη κι ας είναι ιδεολογικά απέναντι στην εκκλησία. Πολιτικά ταιριάζουν. Κι αυτό φάνηκε στην συμφωνία που οι δύο άντρες κατάφεραν κάτω από πλήρη μυστικότητα να γράψουν. Και μας έπιασαν όλους εξαπίνης, καθώς κανένας δεν γνώριζε τί επρόκειτο να συζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος όταν συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές Νοεμβρίου 2018.
 
Το ότι η συμφωνία απέτυχε είναι κάτι που έχει πλέον καταγραφεί, αλλά ως σχόλιο μπορώ να γράψω ότι κατά την προσωπική μου άποψη, η συμφωνία ούτε αποτελούσε ουσιαστικό διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, αλλά ούτε και εξασφάλιζε τους ιερείς. Ο μόνος που θα κέρδιζε αν η συμφωνία προχωρούσε θα ήταν φυσικά… (το βρήκατε) ο Αλέξης που θα έβαζε το παράσημο στο παλμαρέ του.
 
Αφαίρεση θρησκευτικών από τα σχολεία
 
Είναι αλήθεια ότι ο Τσίπρας το είχε λιγουρευτεί πολύ και αυτό το παράσημο, αλλά τελικά μόλις μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου ελάττωσε κάπως την στόχευσή του. Από νωρίς κατάλαβε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η αφαίρεση του μαθήματος εντελώς κι έτσι επιδόθηκε στην προσπάθεια να το μεταλλάξει. Γι’ αυτό και αρχικά τοποθέτησε σε αυτή τη θέση τον Νίκο Φίλη ο οποίος δεν το είχε σε τίποτα να συγκρουστεί με τον ιεραρχία για το θέμα του τρόπου διδαχής του μαθήματος. Τελικά η προσπάθεια όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά γύρισε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον Νίκο Φίλη, κατ’ απαίτηση του Αρχιεπισκόπου. Άλλωστε τώρα έχετε διαβάσει ήδη για το προηγούμενο «παράσημο» που δεν πήρε ο Τσίπρας οπότε δεν εντυπωσιάζεστε που του είχε κάνει αυτό το χατίρι.
 
Άδειες στα κανάλια
 
Αυτό το παράσημο μπορεί μεν να μην το πήρε ο Αλέξης με τον τρόπο που ήθελε, ήταν όμως η πιο γλυκιά ήττα του, καθώς ευχαριστήθηκε την προσπάθεια πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο παράσημο. Κι από αυτά που πήρε και από αυτά που δεν πήρε. Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι το βασικότερο θέμα που ήθελε να πετύχει ο Τσίπρας δεν ήταν να δώσει άδειες στα κανάλια (τις οποίες τελικά έδωσε το ΕΣΡ στην δεύτερη φάση της διαδικασίας) αλλά να υποβαθμίσει σε επίπεδο προσβολής, τους καναλάρχες. Ήθελε να τους πάρει τα χρήματα, να τους δει να κονταροχτυπιούνται για πολύ λίγες άδειες, κάποιοι να μείνουν χωρίς άδεια και να πάνε σπίτι τους και τελικά όποιοι θα λάμβαναν την άδειά τους να του χρωστούν που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.
 
Για να τα πετύχει όλα αυτά ο Αλέξης, ανέθεσε την όλη διαδικασία στον εξυπνότερο άνθρωπο της κυβέρνησής του. Στον Λαλιώτη του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Νίκο (τον) Παππά. Έτσι λοιπόν, Αλέξης και Παππάς στις 30 Αυγούστου 2016, κάθισαν στον γραφείο του πρώτου στον αριθμό 19 της Ηρρώδου του Αττικού, άνοιξαν  την τηλεόρασή τους και γέλασαν με την ψυχή τους βλέποντας τους καναλάρχες ή/και τους εκπροσώπους τους να κλείνονται μέσα στο κτήριο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, παραδίδοντας κλειδιά, τηλέφωνα, υπολογιστές και ό,τι άλλο ήθελε η εξουσία. Το ότι τελικά αυτή η διαδικασία κατέρρευσε στο ΣτΕ και όλος ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός στις αρχές του 2017 δεν φάνηκε να πτοεί ούτε τον Αλέξη, αλλά φυσικά ούτε και τον Παππά, ο οποίος σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν είχε φάει τέτοιο άκυρο για μία τόσο προβεβλημένη διαδικασία, απλά θα είχε παραιτηθεί. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του Αλέξη.

Facebook Comments