Το μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου, μετά την κύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών, είναι πως θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα που υφίσταται στις ψυχές όλων μας. Γιατί αναμφίβολα, η συμφωνία των Πρεσπών και ο τρόπος με τον οποίον επικυρώθηκε από τη Βουλή, έχουν προκαλέσει σε μεγάλο μέρος των Ελλήνων το συναίσθημα της εθνικής ταπείνωσης. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο, να ξεχαστούν η οργή, ο θυμός και ο φόβος που έχουν κατακλύσει τις ψυχές των ελλήνων. Γνωρίζουν ότι με τον τρόπο που χειρίστηκαν την όλη υπόθεση έπληξαν το κύρος της κυβέρνησης τους και μείωσαν τις πιθανότητες τους να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο της εκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς η απήχηση του Συριζα, ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, βρίσκεται στο ναδίρ κι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν θριαμβευτική νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία.

Πολλοί Έλληνες ισχυρίζονται ότι ο ΣυΡιζΑ και όσοι τον στηρίζουν πήραν ανταλλάγματα από ξένους παράγοντες για να προωθήσουν την συγκεκριμένη, απαράδεκτη λύση στο σκοπιανό. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Εκείνο όμως που μπορούμε μετά βεβαιότητος να πούμε είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδεικνύουν τρομακτική ανοχή στους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την καταστροφική παροχολογία της και μεταθέτοντας για μετά τις εκλογές την λήψη των δυσάρεστων κι επαχθών για την κοινωνία αποφάσεων, Όπως είναι η μείωση των συντάξεων, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η νέα μείωση του αφορολόγητου, που δεν έχουν καταργηθεί αλλά απλώς αναβλήθηκαν για το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση, όπως κατέδειξε χτες με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την αντζέντα και να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας. Αλλά μάταια. Η αύξηση του κατωτατου μισθού, κατά 20-25 ευρώ καθαρά, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού κι η εξαγγελία εξόδου στις (προστατευόμενες) αγορέςΓια ένα πολύ μικρό ποσό που δεν ξεπερνά τα δυόμιση δις ευρώ, είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία, η οποία υποφέρει από μια σειρά μείζονών προβλημάτων, κυρίως στην οικονομία, στην εγκληματικότητα και στα εθνικά θέματα.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι παρά την παροχολογία των τελευταίων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα της με τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και τους ένστολους, αλλά και με το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε τα Χριστούγεννα, το πολιτικό κλίμα δεν φαίνεται να αλλάζει. Πράγματι η απήχηση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος παραμένει κοντά στο 20%με 25% αλλά δεν είναι αρκετό αυτό για να αποτρέψει την νίκη της ΝΔ και την αυτοδυναμία της. Αντιθέτως, Οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν ότι είναι η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διατηρεί σαφέστα το προβάδισμα που ξεπερνά το 10% έως 15% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που της εξασφαλίζει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι παροχές τους τελευταίους μήνες της θητείας μιας κυβέρνησης ουδέποτε έχουν αλλάξει την τάση του εκλογικού σώματος που ζητεί την αλλαγή. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος του κύριου Τσίπρα και του εκλογικού επιτελείου του Μαξίμου δεν είναι η νίκη στις εκλογές αλλά η διατήρηση ενός υψηλού ποσοστού για τον ΣυΡιζΑ, γύρω στο 25%, Σε συνδυασμό με την παγιώσει του δικομματισμού και την υποχώρηση και εξαφάνιση των περισσότερων μικρότερων κομμάτων. Γι’ αυτό και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να υφαρπάξει βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα εκτιμάται ότι στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι ΑΝΕΛ,  το Ποτάμο αλλά και η Ένωση κεντρώων και το ΚΙΝΑΛ υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Απώλειες, Που εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψουν στα κόμματα αυτά να ανακάμψουν σοβαρά ενόψει των προσεχών εκλογών, που κατά πάσα βεβαιότητα θα πραγματοποιηθούν ή το Μάιο (το πιθανότερο)  ή το αργότερο τον προσεχή Οκτώβριο.

Το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», που επεξεργάζονται στο Μαξίμου αποσκοπεί στον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα κληρονομήσει όλες τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν από την κοινωνία και την οικονομία. Δηλαδή η βόμβα θα σκάσει στα χέρια του Κυριάκου, όπως υποστηρίζουν οι Συριζαίοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτυγχάνει να δώσει λύση στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα, η κοινωνική αγανάκτηςη θα μεγεθύνεται και μοιραία ο ΣυΡιζΑ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορέσει να επανέλθει σύντομα ως ο κεντρικός παράγοντας μιας νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Καθώς μάλιστα οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Λίγοι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι σήμερα, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, η πραγματικότητα στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη ακόμα και από το 2010 όταν η χώρα μας υποχρεώθηκε να μπει στο μνημόνιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δημόσιο χρέος  335 δισεκατομμύρια €, μεγαλύτερο από ότι ήταν και το 2010. Αυτό είναι συγκλονιστικό. Αν σύντομα δεν βρεθούν τρόποι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και νέο παραγωγικό χρήμα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η Ελλάδα και πάλι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Και θα παρακαλεί τους ευρωπαίους για νέο μνημόνιο. Αυτό το γνωρίζει καλά κι ο υπουργός οικονομικών ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επίτηδες κωφεύει.

Με λίγα λόγια, η ανεύθυνη κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί την Ελλάδα και πάλι στην άκρη του γκρεμού για βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη. Αδιαφορώντας για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν όταν η ίδια αποχωρήσει από την εξουσία τους προσεχείς μήνες. Ήδη η εντολή του υπουργού αναπληρωτή οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να μαζέψει όλα τα διαθέσιμα των φορέων του κράτους σε ειδικό λογαριασμό, καταδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση καθώς οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες περνούν χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας και χωρίς την ρευστότητα να επικρατεί στην αγορά. Σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραδώσει την εξουσία όχι γιατί το επιθυμεί αλλά γιατί γνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες,  η βιωσιμότητα της δε θα’ναι μεγάλη γιατί δεν είναι μεγάλη η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς!

Facebook Comments