Για ακόμη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο το παράνομο δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης. Εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα ξανά και όχι ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2019. Σύμφωνα με αποκλειστικό οπτικό υλικό που έφτασε στα χέρια του MarketNews.gr, την 11η Φεβρουαρίου το κυνοκομείο Σπάρτης ήταν γεμάτο νεκρά σκυλιά και ζώα σε άθλια κατάσταση. Αυτές οι εικόνες είναι γνώριμες για τα δημοτικά κυνοκομεία στην Ελλάδα (Φλώρινα, ΒόλοΛαμία, κα) και ιδίως για το παράνομο δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης, του οποίου οι εικόνες την 31η Οκτωβρίου 2018 έκαναν το γύρο της χώρας μας και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνοκομείο Σπάρτης στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Βέβαια τόσο ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης όσο και οι αρμόδιοι, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα ζώων Σταύρος Αργυρόπουλος, ο κτηνίατρος του κυνοκομείου Μιχάλης Μαντάς και η διευθύντρια του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Βιργινία Κοντογεωργάκου κάνουν λόγο για στημένες εικόνες και προεκλογική προβοκάτσια, κατηγορούν και απειλούν με μηνύσεις όποιον αποκαλύπτει την φρίκη και τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των ζώων. Στα βίντεο και τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο τα σκυλιά φαίνεται ότι είναι ήδη σε προχωρημένη αποσύνθεση. Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε βέβαια ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι τοποθέτησαν τα δεκάδες νεκρά ζώα σε αποσύνθεση εντός του κυνοκομείου.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Αργυρόπουλος ενώ επέμενε ότι δεν θα παραιτηθεί λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις υπέβαλε την παραίτησή του που έγινε δεκτή. Στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 υπάρχουν τεράστιες ποσότητες εντοσθίων αντί για ξηρά τροφή. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι ο Σταύρος Αργυρόπουλος διατηρεί την εταιρεία Biogreco, η οποία εκτρέφει βιολογικά κοτόπουλα και τα εντόσθια που υπήρχαν ήταν από κοτόπουλα. Σε αντίθεση στο χώρο του κυνοκομείου στο οποίο υπήρχαν περισσότερα από 300 σκυλιά δεν υπήρχε ούτε μισό σακί με ξηρά τροφή ενώ ο Δήμος Σπάρτης έδωσε στις 05/09/2018 για ζωοτροφές 24.790,08 ευρώ. Ο κ. Αργυρόπουλος συνεχίζει, ωστόσο, ακόμη και σήμερα να προκαλεί δημόσια μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, να κατηγορεί τους φιλόζωους και όσους δημοσιογράφους αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση του κυνοκομείου και να μιλά για πολιτικές σκευωρίες που δήθεν στήνονται κατά του. Συκοφαντεί τα φιλοζωικά σωματειά της περιοχής λέγοντας ακόμη και για αγοραπωλήσίες των άρρωστων ζώων. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος βρήκε καταφύγιο στο φιλοζωικό σωματείο γνωστής Χρυσαγίτισσας, καθώς είναι το μόνο που τον υποστηρίζει. 

Μετά την παραίτηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου τη διαχείριση του κυνοκομείου ανέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης, ο οποίος ακλόνητος από τις φρικτές εικόνες που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας παραμένει πιστός στο ίδιο αφήγημα. Ο δήμαρχος Σπάρτης στο παρελθόν είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε όσα ζώα δεν υιοθετούνται εντός ενός μήνα να θανατώνονται. 

Όπως θα δείτε στο βίντεο του MarketNews.gr, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε 11-2-2019, φαίνεται ξεκάθαρα ο ακατάλληλος χώρος που διαβιούν τα ζώα, τα νεκρά, τα άρρωστα και υποσιτισμένα σκυλιά. Από τις κάτωθι εικόνες που λήφθηκαν τον Ιανουάριο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ο χώρος γεμίζει διαρκώς με νερά και λάσπη και τα ζώα δεν μπορούν να προφυλαχθούν. Η δημοτική αρχή απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες και τις φιλοζωικές εντός του κυνοκομείου γιατί υποστηρίζει πως η είσοδός του είναι παράνομη ενώ το ίδιο το κυνοκομείο είναι παράνομο ούτως ή άλλως και συντηρείται με τα χρήματα των ίδιων των πολιτών καθώς είναι δημοτικό. Επιπλέον, η δημοτική αρχή αρνείται τη βοήθεια των φιλόζωων για να προωθηθούν προς υιοθεσία και κατόπιν πιέσων δέχθηκαν τροφές και φάρμακα για τα ζώα από την φιλοζωική. 

 

Ακόμη και αν είναι όντως πολιτική σκευωρία η τοποθέτηση νεκρών σκυλιών (γελοίο επιχείρημα αλλά ακόμη κι αν γίνει δεκτό) η κατάσταση των ζωντανών σκυλιών και του χώρου που διαβιούν είναι κι αυτό πολιτική σκευωρία; Οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δαπανηθεί -υποτίθεται- για το κυνοκομείο και τα αδέσποτα ζώα είναι κι αυτό πολιτική σκευωρία; Η αλήθεια και οι αποδείξεις είναι κι αυτές πολιτική σκευωρία;

 

Το ρεπορτάζ του ΜΝ την 1η Νοεμβρίου

Δημοσιοποιήθηκαν από φιλόζωους εικόνες φρίκης που αποτυπώνονται σε δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο. Σύμφωνα με πηγές του MN, μετά τη δημοσιοποίησή τους την Τετάρτη ο υπάλληλος του κυνοκομείου έσπευσε με ιδιωτικό όχημα που δεν άνηκε στο δήμο ή στον ίδιο να καθαρίσει το χώρο. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κλήθηκε και αρχικά δεν άφηνε να μπει στο χώρο η αστυνομία μέχρι που δόθηκε προφορική εντολή από τον εισαγγελέα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του αρμόδιου αντιδημάρχου με φιλόζωους υποστηρίχθηκε ότι τααναρίθμητα πτώματα ζώων τα έβαλαν οι… πολιτικοί τους αντίπαλοι. Γεννάται η απορία βέβαια πως γίνεται κάποιος να βρει τόσα πτώματα σκύλων και μάλιστα να έχουν πιάσει και σκουλίκια.

Τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν ξεκάθαρα εκατοντάδες ζώα να ζουν είτε μέσα σε υποτυπώδη αυτοσχέδια κλουβιά, για τα οποία το τελευταίο ποσό που δόθηκε για την κατασκευή τους ανέρχεται στα 1.628,69 ευρώ ενώ διαχρονικά έχουν δοθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ, είτε αλυσοδεμένα με μοναδικό τους στέγαστρο κάδους σκουπιδιών, χαλασμένα ψυγεία, κτλ. Όμως ο Δήμος Σπάρτης από τις 30/7/2018 μέχρι και τις 21/9/2018 δίνει 9.977,49 για… σπιτάκια.

31/07/2018 10:25:22 – 9.977,49 ευρώ
10/08/2018 12:36:12 – 9.977,49 ευρώ
21/08/2018 14:03:43 – 9.977,49 ευρώ
12/09/2018 11:40:26 – 9.986,12 ευρώ
21/09/2018 13:27:59 – 9.977,49 ευρώ

Τροφή των σκύλων στο κυνοκομείο είναι εντόσθια ζώων, δεκάδες κιλά εντοσθίων που αποτελούν εστία μόλυνσης. Ωστόσο, ο Δήμος Σπάρτης έδωσε στις 05/09/2018 για ζωοτροφές 24.790,08 ευρώ. Το ποσό που δίνεται για περισυλλογή και διαχείρηση αδέσποτων για ένα έτος ανέρχεται στα 36.290,32 ευρώ. Για μισθώματα ακινήτων φύλαξης αδέσποτων ζώων δίνονται 3.000,00 ευρώ. Ενδεικτικά, μία τμηματική αμοιβή κτηνιατρού ανέρχεται στα 7.735,95 ευρώ. Κατ επέκταση, το παράνομο δημοτικό κυνοκομείο-κολαστήριο Σπάρτης με δήμαρχο τον Ευάγγελο Βαλιώτη και αρμόδιο αντιδήμαρχο το Σταύρο Αργυρόπουλο στοιχίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους Έλληνες πολίτες για εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό.

Facebook Comments