Ένα ηχηρό «όχι» εισέπραξαν, για μία ακόμη φορά, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η κυβέρνηση για τις θέσεις τους σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μισθοδοσία και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στους ιεράρχες το κείμενο που είχε δώσει την Τρίτη στην, αντιστοίχων αρμοδιοτήτων, επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλές θυσίες και αναμονές και τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική πολιτεία και την ελληνική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Αρνητικός ήταν και στην προσθήκη στο Σύνταγμα περί ουδετεροθρησκίας του ελληνικού κράτους, αλλά και στις αλλαγές για τη θέση της ελληνικής οικογένειας.

Ως προς τις αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών των περιοχών που εποπτεύονται διοικητικά και πνευματικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.λπ.), καθώς και ως προς το εργασιακό καθεστώς τους, ο κ. Δημήτριος επανέλαβε την κάθετα αρνητική θέση του Πατριαρχείου, προσθέτοντας ότι αυτό ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χάλκη.

Facebook Comments