Η προοπτική ότι η ΕΚΤ θα βελτιώσει τη νομισματική της πολιτική στο προσεχές μέλλον, οδήγησε σε ράλι ανόδου τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αφήσουν στην άκρη τις γεωπολιτικές ανησυχίες τους, που επέφεραν μεγάλη πτώση την προηγούμενη ημέρα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άλμα κατά +2,34%, ανατρέποντας τις απώλειες της Τετάρτης. Μάλιστα, ο δείκτης έφτασε στα επίπεδα που βρισκόταν στις 19 Ιουνίου.

Η άνοδος συνοδεύτηκε με την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και τη ζήτηση για τις αμερικανικές μετοχές, καθώς η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.
Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν και η τράπεζες με τη μετοχή της HSBC να εκτινάσσεται στο +4,48%, τη μετοχή της Barclays στο +4,26% και τη μετοχή της Lloyds στο +3,91%. Τα τραπεζικές χαρτιά ήταν και αυτά που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αγορά του Λονδίνου, με αποτέλεσμα ο FTSE 100 να πραγματοποιήσει πολύ μεγάλη άνοδο καταγράφοντας κέρδη +3,91%.

Ωστόσο, τα καλά από την ΕΚΤ και το κλίμα ευφορίας που διακατείχε τις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασαν και το χρηματιστήριο στην Πορτογαλία, που μεσούσης της πολιτικής κρίσης κατάφερε να επιδείξει σημαντικά κέρδη. Ο δείκτης PSI 20 εκτινάχθηκε στο +3,73%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές όπως της Banco Comercial Portugues και της Banco Espirito Santo σημείωσαν άλμα ανόδου +9,88% και +11,01
% αντίστοιχα, τρελαίνοντας τα κοντέρ.

Αντίστοιχη τύχη είχε και η μετοχή της Peugeot στη Γαλλία, που έκλεισε με άνοδο +10,17%. Κέρδη +5,55% κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας ειδών πολυτελείας Kering, η μετοχή της φαρμακευτικής Sanof ανέβηκε +3,55%, η μετοχή της πετρελαϊκής Total έκλεισε στο +1,90%, η μετοχή της BNP Paribas βρέθηκε στο +4,79% και η μετοχή της Societe Generale πρόσθεσε +5,18%.

Το καλό κλίμα στη γαλλική αγορά έδωσε ώθηση και στον δείκτη CAC 40, ο οποίος ενισχύθηκε με +2,90%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο +2,11%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να ενισχύεται +2,37% και της ασφαλιστικής Allianz να σημειώνει το δικό της άλμα με +3,09%. Τέλος, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με την Daimler στο +3,64% και της Volkswagen στο +2,95%.

Facebook Comments