ΔΝΤ: Η Σλοβενία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ευημερία στα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτρέπει τη Σλοβενία να συνεχίσει τις μεταρρυθμισεις
Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ευημερία στα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτρέπει τη Σλοβενία να συνεχίσει τις μεταρρυθμισεις
Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ευημερία στα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτρέπει τη Σλοβενία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στη χώρα, καθώς και ο περιορισμός των διοικητικών εμποδίων που επιβαρύνουν την οικονομία.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τη Σλοβενία να καταστήσει την αγορά εργασίας πιο ελαστική, να αναδιαρθρώσει το φορολογικό σύστημα και να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης θα προσείλκυε κεφάλαια και τεχνογνωσία, κάτι που θα ευνοούσε την ευρύτερη οικονομία», ανακοίνωσε το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας σκοπεύει να πουλήσει την Abanka, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Εκτός αυτού, έχει ήδη πουλήσει το 65% της μεγαλύτερης τράπεζας NLB και θα προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση 10% της ίδιας τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, δεν έχουν δρομολογηθεί προς το παρόν άλλες ιδιωτικοποιήσεις.
Το ΔΝΤ προβλέπει πως η Σλοβενία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2019, ενώ το 2018 κατέγραψε 4,5%. Οι καλύτεροι από το προσδοκώμενο ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις, στην ισχυρή εγχώρια κατανάλωση και στις καθαρές εξαγωγές. Παρότι σύμφωνα με τις προβλέψεις οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλές βραχυπρόθεσμα, στα επόμενα χρόνια αναμένεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των Σλοβένων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Εξ ου και το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Σλοβενία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,8%. Εξωτερικοί παράγοντες που αναμένεται να βλάψουν την οικονομία της Σλοβενίας, είναι ο προστατευτισμός που χαρακτηρίζει το παγκόσμιο εμπόριο, η αβεβαιότητα που πλήττει την Ευρώπη, καθώς και η χαμηλότερη του προβλεπόμενου παγκόσμια ζήτηση.
Facebook Comments