Με ομόλογο 15ετούς χρονικής διάρκειας, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται σήμερα να ανοίξει το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού τουλάχιστον €1 δισ. που θα καλύψει τις πλείστες από τις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Η τελική απόφαση σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της πρώτης έκδοσης χρέους για το 2019, λήφθηκε οριστικά χθες από το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους το οποίο έχει καθορίσει και το ύψος του επιτοκίου.

Οι συνθήκες για την έκδοση του ομολόγου είναι θετικές, καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ταχύρρυθμης ανάπτυξης και αναμένει συνέχιση των θετικών δημοσιονομικών επιδόσεων, παρά το περσινό στραπάτσο με τον Συνεργατισμό.  Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών, η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα πέραν του 3% το 2019, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημοσίου χρέους από τα επίπεδα του 104% του ΑΕΠ που αναρριχήθηκε μετά την στήριξη στον Συνεργατισμό.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν σταματά να προβάλλει τη θεσμική σταθερότητα που απολαμβάνει η χώρα αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Η διαχρονική μείωση των προβληματικών δανείων και η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αποτελούν πρόσθετα πλεονεκτήματα για την έκδοση κυπριακού χρέους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι η απόδοση του 15ετούς ομολόγου αναμένεται να είναι πιο πάνω από 2,4% (κουπόνι 2,37%) του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη και με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε από τις διεθνείς αγορές ποσό €1.5 δισ.

Το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο, με βάση τη ζήτηση που θα υπάρξει από τους επενδυτές, να ξεπεράσει τον στόχο του €1 δισ.

Οι ενδείξεις από τους διεθνείς επενδυτές, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο των παρουσιάσεων στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στο Παρίσι, στο Μιλάνο και στο Άμστερνταμ είναι ότι με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω κυρίως, όπως τονίζουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου, της ευνοϊκής απόδοσης που θα έχει το ομόλογο.

Το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους επιβεβαίωσε στην StockWatch τη νέα πολιτική έκδοσης χρέους που έχει υιοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της οποίας οι μελλοντικές εκδόσεις χρέους θα είναι πλέον μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Τα εν λόγω ομόλογα, τα οποία θα εκδίδονται μία φορά το χρόνο,θα στοχεύουν στην αναχρηματοδότηση παλαιών που λήγουν, ώστε να μειώνεται παράλληλα και το κόστος του χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση χρέους θα καλύψει μέρος των δόσεων του ρωσικού δανείου και του αντίστοιχου του Euro Medium Term Note (EMTN).

Εντός του 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλει δύο ισόποσες δόσεις από €312, 5 εκ. έκαστη, για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης φτάνουν φέτος το €1,6 δισ., εκ των οποίων περίπου τα €0,7 δισ. θα καλυφτούν από το αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναθέσει τις συναντήσεις με τους διεθνείς επενδυτές σταθερού εισοδήματος στη Citi, Goldman Sachs International και στην HSBC.

 

Facebook Comments