Επικαλούμενη ένα ανεπίσημο κείμενο τεσσάρων σελίδων, στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εκτιμά ότι “οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης υπερβαίνουν διαφορές που φάνταζαν αγεφύρωτες.

Η Γαλλία επέμενε να αποκτήσουν οι 19 χώρες της ευρωζώνης δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίο θα διευθύνουν, θα χρηματοδοτούν και θα δαπανούν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κράτη-κράτη μέλη της ΕΕ. Αντιθέτως η Γερμανία απαιτούσε να θεσπιστεί προϋπολογισμός της ευρωζώνης ως τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό είχε προτείνει η Κομισιόν, αυτό είχε αποφασίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο συμβιβασμός έγκειται στο ότι απλά θα γίνουν και τα δύο: από τη μία πλευρά ο προϋπολογισμός θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, κατά τα συμπεφωνημένα (…) Από την άλλη πλευρά τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα καταβάλλουν “σε τακτική βάση συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης στη βάση διακρατικών συμφωνιών”, σύμφωνα με το σημείωμα. Τα έσοδα θα μπορούσαν να προέρχονται από τον σχεδιαζόμενο φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών”.

“Το Βερολίνο επιμένει: μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης” επιγράφεται εκτενής ανάλυση από τη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με την εφημερίδα “η θέσπιση ιδιαίτερου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη θα πρέπει να αποτελεί πρωτίστως μία ανταμοιβή για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”. Κατά το γαλλο-γερμανικό σημείωμα, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, “τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης θα εκταμιεύονται μόνο όταν  έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον το υπουργείο (Οικονομικών) απαιτεί συγχρηματοδότηση. Εάν δηλαδή ένα κράτος-μέλος λαμβάνει επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, πρέπει να συνεισφέρει και ίδιους πόρους. Το σημείωμα αποτελεί βάση όχι μόνο για περαιτέρω γαλλο-γερμανικές διαβουλεύσεις, αλλά και για τη σχετική συζήτηση στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ.

Επικαλούμενο τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στόχος ενός ενιαίου προϋπολογισμού είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής στην ευρωζώνη”. 

Facebook Comments