Η υπόθεση Μπεναλά βαρίδι για τον Μακρόν

Deutsche Welle

Η υπόθεση Μπεναλά βαρίδι για τον Μακρόν, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Δεν αποτελεί έκπληξη για τη γαλλική κοινή γνώμη η χθεσινή σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην σωματοφύλακα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Η έκπληξη ίσως να ανήκει μόνο στον ίδιο, αφού 10 μήνες τώρα έχει συνηθίσει να κινείται κάτω από την προστασία του «μεγάλου αφεντικού», όπως ο ίδιος ακούγεται να ομολογεί στο φίλο και συγκατηγορούμενό του Βενσάν Κραζ, σε ηχογράφηση που δημοσίευσε ο ιστότοπος Μεντιαπάρτ.

Η συζήτηση έγινε στις 26 Ιουλίου και ενώ ήταν και οι δύο κάτω από δικαστικό έλεγχο που τους απαγόρευε κάθε συνάντηση εξαιτίας των ανακρίσεων για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών την Πρωτομαγιά, για τις οποίες κατηγορούνται.

Το «μεγάλο αφεντικό»

Για το «μεγάλο αφεντικό» που δεν είναι άλλος από τον Γάλλο πρόεδρο δεν είναι ότι καλύτερο αυτήν την κρίσιμη περίοδο η συνέχιση του σίριαλ Μπεναλά, που από επιστήθιος συνεργάτης καταλήγει στη φυλακή.

Ο βιος και η πολιτεία του 27χρονου πρώην σωματοφύλακα θα μπορούσε να είναι σενάριο με την πλέον περίπλοκη δράση: σε Ρωσία, Αφρική, με μασονικές διασυνδέσεις, και επαφές εντός της γαλλικής προεδρίας. Και αυτό με μια άνεση, που έχει εκπλήξει τους πάντες.

Το ερώτημα επομένως και η ανησυχία πολλών είναι πόσο το «μεγάλο αφεντικό» και το στενό του περιβάλλον ήλεγχαν πράγματι την κατάσταση και ποια η ζημιά για τη δημοκρατία. Δε είναι τυχαίο ότι το πολύ- πολύ στενό προεδρικό περιβάλλον βρίσκεται τελευταία σε αναδιάρθρωση.