Ο κ. Τσακαλώτος ακούγεται να λέει ότι η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να γίνει κυβέρνηση. Ωστόσο, στην σχετική απομαγνητοφώνηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ στην συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

“Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν θα αλλάζαμε τη θέση μας μόνον επειδή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία, φυσικά. Εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε 

Νωρίτερα:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο αμερικανό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να γίνει κυβέρνηση. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των προσπαθειών μιας κυβέρνησης ΝΔ να μειώσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οπως είπε, «θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνον επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ.

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το “μαξιλάρι” ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του “μαξιλαριού”, έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

 

 

 

 
 

 

Facebook Comments