Το περασμένο φθινόπωρο έγινε γνωστό ότι άγνωστοι χρηματοδότες από την Ελβετία είχαν εμβάσει στον τραπεζικό λογαριασμό της Αλίς Βάιντελ, επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD, συνολικό ποσό 130.000 ευρώ σε 18 δόσεις. Η δωρεά θεωρήθηκε παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.

Η AfD παρέδωσε προ ημερών στη Βουλή έναν κατάλογο με τα ονόματα των χρηματοδοτών, αλλά όπως επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελία της Κωνσταντίας εκφράζει αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Τί γίνεται από δω και πέρα; Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού DER SPIEGEL και της εκπομπής Report Mainz του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, χρηματοδότες που κατονομάζονται στη λίστα διαψεύδουν ότι έχουν πράγματι εμβάσει χρήματα στην AfD. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL “έδωσαν απλώς το όνομά τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά πρόσωπα που γνωρίζουν τα γεγονότα. Στους υποτιθέμενους χρηματοδότες είχαν προσφερθεί χρήματα ως αντάλλαγμα. Παραμένει ασαφές ποιός τους παρακίνησε να δηλώσουν ψευδή στοιχεία. Η εισαγγελία της Κωνσταντίας δεν θέλησε να προβεί σε σχολιασμό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία δικαστική έρευνα σε εξέλιξη”.  

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει το ζήτημα ως εξής: “Διαφαίνεται όλο και περισσότερο ότι κάποιοι ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική προέλευση των χρημάτων με τρόπο που γνωρίζαμε στο παρελθόν από τα παλαιά κόμματα, από τα οποία ήθελε να διαχωρίσει τη θέση της η AfD. Αυτή η φιλοδοξία έχει ήδη τσαλακωθεί και θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Εκτός εάν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος της Βάιντελ, ότι δηλαδή κάποιος παραποίησε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να τη βλάψει- και υπό την προϋπόθεση ότι η δήθεν συνομωσία δεν είναι στην πραγματικότητα μία εσωκομματική ίντριγκα”.

 

 

Facebook Comments