Εκτός συνόρων, ανησυχία προκαλεί η νέα παρεκτροπή του εθνολαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος, ενόψει ευρωεκλογών, πραγματοποιεί προεκλογική καμπάνια …κατά της ΕΕ, στηλιτεύοντας την ανεκτική, κατά την άποψή του, στάση της Κομισιόν στο μεταναστευτικό.

“Η αποβολή του Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πλέον επιβεβλημένη” επιγράφεται σχετικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα “η πολιτική του ΄Ορμπαν θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παρεμποδίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πολυφωνία, την επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Και στηρίζει με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων μία καμπάνια κατά της ΕΕ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει δισεκατομμύρια από την ΕΕ. Αυτό είναι άθλιο και πρέπει να οδηγήσει στην εκδίωξη του (κόμματος του Όρμπαν) Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

Σκληρή στάση απέναντι στον Όρμπαν προαναγγέλλει η Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οπως δηλώνει η ίδια στην ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL, “στο παρελθόν εργαστήκαμε μαζί με τα αδελφά κόμματα για να διατηρήσουμε την Ευρώπη ως ολότητα. Αυτός ο στόχος τίθεται σε κίνδυνο με τις νεότερες, ακατανόητες και αστήρικτες αιτιάσεις του κόμματος Fidesz υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, οι οποίες μάλιστα εξασθενούν και βλάπτουν συνολικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος “η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ασχοληθεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη με τους περαιτέρω χειρισμούς στην υπόθεση Όρμπαν, η οποία θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και στο προεδρείο. Θεωρητικά η διαδικασία για τον αποκλεισμό του κόμματος Fidesz θα μπορούσε να κινηθεί πριν από τις ευρωεκλογές”.

Facebook Comments