Η ξαφνική βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα, όπως μου εξηγούν ξένοι αναλυτές βλέποντας το ράλι σε ομόλογα σε χρηματιστήριο, δεν έχει να κάνει με το ότι οι επενδυτές επικροτούν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στον δρόμο προς τις κάλπες, αλλά με το ότι προσδοκούν την… έξοδό της. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζουν για την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διαμηνύοντας πως οι επενδυτές της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης πιστεύουν πως η ξαφνική κινητοποίησή της γύρω από την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών είναι αυτή που δικαιολογεί το ξέσπασμα του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου. Οι αγορές όμως έχουν το μοναδικό χάρισμα να αποτιμούν τις εξελίξεις και να ποντάρουν σε αυτές, δηλαδή στην προοπτική μίας χώρας ή ενός περιουσιακού στοιχείου. Και αυτό που βλέπουν είναι πως αργά ή γρήγορα – εύχονται το δεύτερο – και μετά τις εκλογές, θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και η οσμή αυτού αρκεί για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των ξένων χαρτοφυλακίων.

Πώς άλλωστε εξηγείται η παντελής αδιαφορία της αγοράς ομολόγων και της αγοράς μετοχών στα «καμπανάκια» της Κομισιόν μέσα από τις δύο εκθέσεις της την περασμένη εβδομάδα, τα οποία και υποδηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη η εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup και το πράσινο φως για την συνέχεια των παρεμβάσεων στο χρέος.

Πώς εξηγείται επίσης το ράλι των τραπεζών που έσπασε τα κοντέρ το Φεβρουάριο παρά της προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και το βέτο της ΕΚΤ στην συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη.

Αν αυτά τα «χαστούκια» ερχόντουσαν σε μία μη εκλογική χρονιά, τότε η συμπεριφορά της αγοράς θα ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ξένοι ξεκάθαρα περιμένουν την αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ από τις καρέκλες της εξουσίας και βλέπουν να έρχεται μία κυβέρνηση φιλική προς τις επιχειρήσεις, φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα κύκλοι της αγοράς μιλούσαν για πιθανότητα προώρων εκλογών τον Απρίλιο, εξηγώντας το ξέφρενο ράλι των τραπεζών.

Κάτι ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει γύρω από τις τράπεζες. Δεν έχει εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο, δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για την κατάστασή τους αλλά ούτε και ενισχυμένη ορατότητα για τον κλάδο. Σχέδια και θέληση για πρόοδο υπάρχουν, όπως υπήρχαν και τον Ιανουάριο που ο τραπεζικός δείκτης έφτασε σε ιστορικά χαμηλά.

Και όμως, τον Φεβρουάριο ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 44% έναντι 12% για τον Γενικό Δείκτη. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον μήνα υπερδιπλασιάζοντας την τιμή της, κλείνοντας στο +115,8%, η Εθνική στο +62,7%, η Alpha Bank στο +42% και η Eurobank στο +23%. Οι τέσσερις τράπεζες σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε μηνιαία βάση και ακολούθησαν ΔΕΗ στο +20,7%, ΓΕΚ Τέρνα στο +19,9% και Ελλάκτωρ στο +19,4%. «Αν και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή αλλά και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, λειτουργεί θετικά για το Χ.Α, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων και για αυτό ο ΟΔΔΗΧ προχωρά τις επόμενες ημέρες στην έκδοση νέου 10εοτύς ομολόγου μετά από εννέα χρόνια. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν τον Φεβρουάριο τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς σημείωσαν, ενώ και σε επίπεδο έτους οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση, γεγονός που αποτυπώνεται στην απόδοσή τους η οποία πλέον αγγίζει τα χαμηλά 13 ετών. Επίσης, ο συνολικός τζίρος Φεβρουαρίου στην ΗΔΑΤ ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος σε μηνιαία βάση που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2014 (1,6 δισ. ευρώ), ενώ είναι ίσος με σχεδόν ολόκληρο τον τζίρο που σημειώθηκε στην ΗΔΑΤ τη διετία 2016-2017. Είναι ξεκάθαρο πως η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα έχει “ξεκλειδώσει” εν όψει των εκλογών καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια  βλέπουν πως οι τρέχουσες αποδόσεις είναι πολύ ελκυστικές σε σχέση με την βελτίωση που θα υπάρξει στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Όπως σημείωσε και η Axia Research σε πρόσφατη έκθεσή ης στην οποία «βλέπει» μεγάλη πιθανότητα για πρόωρες κάλπες τον Μάιο, η προκήρυξη των εκλογών θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ισχυρού ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την Ελλάδα.

Όπως εκτιμά, το ράλι θα έχει δύο στάδια και στο πρώτο, το οποίο θα ξεκινήσει με την «είδηση» των εκλογών, θα σημειωθεί άλμα στις τραπεζικές μετοχές και αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και υψηλής ρευστότητας. Το δεύτερο στάδιο του ράλι θα έλθει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν η νέα κυβέρνηση «ξεδιπλώσει» το πρόγραμμά της (σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Axia η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την εξουσία) και αρχίσει να προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, με τις μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων να μπαίνουν και αυτές στον «χορό» της ισχυρής ανόδου.

Η βελτίωση λοιπόν του κλίματος δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την έξοδό του από την εξουσία…

 

Facebook Comments