Νέες συντεταγμένες στην οικονομική πολιτική έθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στην ετήσια Κινεζική Λαϊκή Εθνοσυνέλευση που ξεκίνησε σήμερα στο Πεκίνο παρουσία 3.000 αντιπροσώπων.

Σε καιρούς επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος αλλά και της συνεχιζόμενης εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω τους αναπτυξιακούς στόχους για την τρέχουσα χρονιά: «Οι στόχοι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ορίστηκαν ως εξής: Αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 6% και 6,5%, περισσότερες από 11 εκ. θέσεις εργασίας στα αστικά κέντρα, περιορισμός της ανεργίας στα αστικά κέντρα μεταξύ 4,5% και 5,5% καθώς και αύξηση του επιπέδου τιμών κατά περίπου 3%.

Η Κίνα θα πρέπει να θωρακιστεί οικονομικά για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προσκλήσεις, τόνισε στην ομιλία του ο κινέζος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κινεζική οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «δύσκολο και πολύπλοκο περιβάλλον» καθώς και σημαντικό αριθμό «κινδύνων και προκλήσεων».

Αποδεκτά γίνονται ορισμένα αμερικανικά αιτήματα

Για να στηρίξει την κινεζική οικονομία ώστε να ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις, ο Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για φοροαπαλλαγές: «Θα προχωρήσουμε σε γενναίες μειώσεις φόρων σε πολλά επίπεδα έτσι ώστε να μειωθούν τα βάρη που επωμίζονται σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του ΦΠΑ από 16% που είναι σήμερα στο 13%».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου, ο κινέζος Λι Κετσιάνγκ τόνισε στην ομιλία του ότι θα συνεχιστούν. Είπε επίσης ότι στη συνεδρίαση της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης σε δύο περίπου εβδομάδες θα επικυρωθεί δέσμη νόμων, μεταξύ των οποίων και ένας νόμος που αφορά επενδύσεις από το εξωτερικό με τον οποίο γίνονται αποδεκτά κάποια από τα αμερικανικά αιτήματα.

Facebook Comments