Η έξοδος της Ελλάδας με 10ετές ομόλογο, έχει θετικές επιπτώσεις επισημαίνει η BofA. Η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων βελτιώνεται, είναι θετικός ο αντίκτυπος στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, είναι bullish για την αγοραστική δύναμη των ελληνικών ομολόγων, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνει τις προοπτικές των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές αν και διατηρεί ένα υψηλό cash buffer το οποίο καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δύο χρόνια, στέλνει ένα ισχυρό σήμα και θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα, έστω και αν και το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου – όπως αποδείχθηκε – είναι υψηλό. Πάντως, όπως τονίζει η BofA, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν οι επενδυτές την πορεία των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες μέρες ακόμα, καθώς θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις προοπτικές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων μεσοπρόθεσμα.

Οι εκδόσεις ομολόγων εάν γίνουν με προσεκτικά βήματα και με επίκεντρο την επενδυτική ζήτηση, θα βοηθήσουν στο να μειωθεί σταδιακά το κόστος δανεισμού, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να δώσει στην ευρύτερη οικονομία πρόσβαση στις αγορές, στηρίζοντας την ανάκαμψη. Η πρόσβαση στις αγορές είναι επίσης μία “σιωπηρή” απαίτηση, κατά την άποψη της BofA, σε ότι αφορά την ΕΚΤ στο να μπορέσει να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να αγοράζουν, κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα.

Η BofA συστήνει στους επενδυτές long θέσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών καθώς η αύξηση του spread τις τελευταίες ημέρες προσφέρει ελκυστικό σημείο εισόδου. Σε ότι αφορά τους κινδύνους που έχει αυτό το trade, η BofA τοποθετεί την ύπαρξη ενός πολύ ελκυστικού γύρου TLTROs από την ΕΚΤ ή την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως ένα αρνητικό αποτέλεσμα των δύο προσεχών συνεδριάσεων του Eurogroup.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments