Μόλις τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ πήρε πράσινο φως από το προεδρείο της τράπεζας για την έναρξη άτυπων επαφών με στόχο την εξαγορά ή την συγχώνευση με την Commerzbank, έγραφαν το Σαββατοκύριακο οι εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Welt am Sonntag. Οι εκπρόσωποι Τύπου των δύο κορυφαίων τραπεζών απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα. Όμως ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Εurogroup παραδέχθηκε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος και ότι η κυβέρνηση τον παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν είναι μυστικό ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης και πως ασκεί πιέσεις στις δύο τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκετές φορές ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει δημόσια ότι η Γερμανία χρειάζεται μια μεγάλη τράπεζα. Εδώ και μήνες το Βερολίνο εξετάζει διάφορες δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε άτυπες επαφές για μια ενδεχόμενη συγχώνευση της Deutsche Bank με την ελβετική UBS. Γρήγορα όμως στράφηκαν στην προτιμότερη επιλογή της συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank.

Με διαφορά η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η υπερβολικά χαμηλή κερδοφορία της Deutsche Bank σε εποχές επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δείχνουν να αποδίδουν πενιχρά αποτελέσματα. Όμοια είναι η κατάσταση και στην Commerzbank, η οποία πρόσφατα υποβαθμίστηκε από τον δείκτη Dax στην «β΄ κατηγορία» του δείκτη MDax. Θυμίζουμε ότι η τράπεζα ανήκει κατά 15% στο γερμανικό δημόσιο, το οποίο παρενέβη όταν, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η συστημική Commerzbank αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω της εξαγοράς της Dresdner Bank.

Μια συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη, με διαφορά, γερμανική τράπεζα με 140.000 εργαζομένους, περίπου 38 εκατομμύρια πελάτες και ισολογισμό σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων. Η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται σε μόλις 24 δις, κατατάσσοντάς την διεθνώς στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Από την άλλη πλευρά η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είχε υψηλό τίμημα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπλέον θα χρειαστεί ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου με πολλά δις, τα οποία δεν αποκλείεται να φθάνουν ακόμα και τα 9. Εκτός αυτού θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν μια ενδεχόμενη συγχώνευση και οι μέτοχοι. Ένας μεγαλομέτοχος δήλωσε μάλιστα στο Reuters ότι πριν οι μέτοχοι αποφανθούν θα πρέπει να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο για το μέλλον της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση.

Facebook Comments