Με 370 υπέρ ψήφους υιοθετήθηκε απόψε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούσε από την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν ακόμα 109 κατά και 143 αποχές.

Νωρίτερα:

Το ψήφισμα αναμένεται να περάσει- εκτός εξαιρετικού απροόπτου- αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Στρασβούργου. «Αναστολή» ή «διακοπή» είναι η επίσημη ορολογία γι αυτό που ζητούν οι ευρωβουλευτές, αλλά στην ουσία πρόκειται για το τέλος της ενταξιακής πορείας. Και αυτό γιατί, αν πράγματι ανασταλεί η διαπραγμάτευση, η επανεκκίνησή της θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο με ομοφωνία όλων των κρατών-μελών.

Από την άλλη πλευρά το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, ενώ μία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναστολή των διαπραγματεύσεων θεωρείται μάλλον απίθανη με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δηλαδή, δεν αμφισβητεί την Τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

Πιο κοντά στη γραμμή Βέμπερ;

Πάντως, με το ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να κινείται πιο κοντά στην αυστηρή γραμμή που εκφράζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Ο Γερμανός πολιτικός έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι, αν εκλεγεί, θα ζητήσει από το Συμβούλιο τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι ευρωβουλευτές που εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πολλοί αντιφρονούντες στην Τουρκία- ακόμη και ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς- ζητούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και προειδοποιούν ότι η διακοπή τους στην πραγματικότητα δεν τιμωρεί τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά τον ίδιο τον λαό της Τουρκίας.

Facebook Comments