Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που μπορεί να αποφασίσει πότε θα στηθούν οι κάλπες. Αυτό το χαρτί που κρατάει στα χέρια του προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί. Αλλά η αλαζονεία του πρωθυπουργού τον οδηγεί πολλές φορές να ξεχνάει αστάθμητους, και όχι μόνο, παράγοντες.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας πέρσι το καλοκαίρι από την Ιθάκη να ξεκίνησε το παραμύθι της εξόδου από τις μνημονιακές πολιτικές, όμως, για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η τρόικα -«θεσμοί» εις τη συριζαϊκή διάλεκτο- επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο των διαπραγματεύσεων φορμαρισμένη και θυμίζει τους παλιούς… κακούς μνημονιακούς καιρούς. Η περιβόητη δόση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι στον αέρα. Και πάλι ακολουθείται η γνωστή διαδικασία, από eurogroup σε euroworking group και από τηλεδιασκέψεις έως τη χθεσινοβραδινή άφιξη του Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα.

Κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης είναι ο νέος νόμος Κατσέλη. Η τρόικα διαφωνεί σχεδόν σε όλα: στο όριο κάλυψης ακίνητης περιουσίας, στα εισοδηματικά κριτήρια, στο ύψος καταθέσεων και βέβαια στην ένταξη επιχειρηματικών δανείων.

Το αστείο είναι πως η κυβέρνηση έχει «πανηγυρίσει» τρεις φορές τη συμφωνία με τις τράπεζες για τον νέο νόμο Κατσέλη. Μάλιστα, από το Μαξίμου κάθε φορά μετά τα «πανηγύρια» διέρρεαν ότι… έρχεται άμεσα και το νομοσχέδιο. Μόνο που είχαν λογαριάσει χωρίς τους «ξενοδόχους» της τρόικας. Παράλληλα, πηγές των Βρυξελλών διαρρέουν ότι έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε τέσσερα ακόμα προαπαιτούμενα. Στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην παραχώρηση της Εγνατίας και στην πώληση δυο λιγνιτκών μονάδων.

Όλα δείχνουν πως το euroworking group είναι ήδη χαμένο και πως δύσκολα θα καλυφθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έως το eurogroup της 5ης Απριλίου. Και μετά τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν ακόμα πιο πολύ, γιατί και οι Βρυξέλλες μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα, οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις 120 δόσεων για χρέη σε Ταμεία και εφορία ακολουθούν τη διαδρομή «ψυγείο – φούρνος μικροκυμάτων» και όλο προαναγγέλονται αλλά φαίνεται πως δύσκολα θα σερβιριστούν στους ψηφοφόρους πριν από τις προγραμματισμένες κάλπες του Μαΐου.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να δείξουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και διαρρέουν ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων. Στο Μαξίμου, όμως, όσο περνούν οι ημέρες γίνεται έκδηλη η ανησυχία γιατί έτσι αλλάζει το προεκλογικό αφήγημα. Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι και στο πεδίο της εκλογολογίας. Μια φωτιά σβήνουν, δυο ανάβουν από τις δηλώσεις στελεχών.

Και εκείνοι που τάσσονται υπέρ του σεναρίου… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments