Φαινομενικά το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το διάδοχο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα δεν είναι το χρήμα, καθώς αυτό αφορά η διαπραγμάτευση, αλλά ο χρόνος. Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο χρόνος έως τη μέρα που θα στηθούν οι καλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών λιγοστεύει επικίνδυνα.

Στις επόμενες σαράντα ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πρέπει να… θριαμβεύσει επικοινωνιακά παρουσιάζοντας τον νέο νόμο Κατσέλη, να νομοθετήσει τις 120 δόσεις για Ταμεία και εφορία, να υποσχεθεί όσες περισσότερες προσλήψεις μπορεί, να παρουσιάσει μια ιδανική εικονική πραγματικότητα. Και το πιο σημαντικό να αποφασίσει αν θα πάει σε εθνικές εκλογές τον Μάιο ή θα «τζογάρει» ευελπιστώντας σε μια αξιοπρεπή ήττα ώστε να φτάσει έως το φθινόπωρο.

Στην πραγματικότητα το Μαξίμου δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να κλείσει μια συμφωνία με την τρόικα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η συμφωνία, εννοείται, πως θα προκύψει μόνο ύστερα από σημαντικές υποχωρήσεις από το μαξιμαλιστικό σχέδιο που είχε παρουσιαστεί. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια «μη λύση» καθώς πλέον η ομπρέλα προστασίας θα ανοίγει μόνο για ένα μικρό ποσοστό κόκκινων δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση μπορεί να φλέρταρε επικοινωνιακά με την ιδέα της μονομερούς ενέργειας, αλλά οπισθοχώρησε ύστερα από το αυστηρό μήνυμα της τρόικας μέσω του Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που θα είχε μια ρήξη. Μπορεί με non paper να ανακοίνωσε ότι αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή η περιβόητη ρύθμιση, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κατάθεση της μετά από το euroworking group της Δευτέρας.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός στα κριτήρια περιουσίας, εισοδήματος και καταθέσεων, ενώ είναι αρκετά πιθανό ότι όσο το νομοσχέδιο θα περνάει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να είναι «ανοιχτό» σε ενσωμάτωση και νέων αλλαγών που θα ζητήσουν οι θεσμοί.

Το σκηνικό παραπέμπει στο πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν. Σε όσα γίνονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο των αξιολογήσεων. Πάντοτε η κυβέρνηση μιλούσε για θρίαμβο και όταν ερχόταν ο λογαριασμός τότε γινόταν κατανοητό πως επρόκειτο για πανωλεθρία.

Ουασιαστικά το Μαξίμου επιχειρεί να διαχειριστεί μόνο επικοινωνιακά τον νέο νόμο Κατσέλη, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για την υλοποίηση μιας πραγματικής λύσης στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ετσι, τον πανωλεθρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κληθεί να τον διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση…. Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments