Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει την απόφαση για την αναστολή μέχρι νεωτέρας της συμμετοχής του Fidesz, του εθνολαϊκιστικού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Προηγήθηκε σχετική ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, με 190 μέλη να τάσσονται υπέρ της αναστολής και μόλις 3 κατά.

H Frankfürter Allgemeine Ζeitung σημειώνει: «Όποιος μετέχει μιας ένωσης, πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Αυτή η θεμελιώδης πρόταση θεωρείται αυτονόητη στις οργανώσεις κάθε είδους –εκτός αν πρόκειται για τον Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του. Ο Όρμπαν και το κόμμα του παραβίασαν τους κανόνες του ΕΛΚ. Αυτό θα ήταν ένας καλός λόγος για τον αποκλεισμό του, ιδίως επειδή οι παραβιάσεις σημειώνονται εδώ και χρόνια και γίνονται ολοένα πιο σοβαρές».

Αν και το ΕΛΚ δεν αποφάσισε οριστικό αποκλεισμό αλλά αναστολή της συμμετοχής του Fidesz για την ώρα, εντούτοις η FAZ σημειώνει σε άλλο σημείο ότι το ΕΛΚ «δεν έκανε καμία χάρη» στον Όρμπαν, έχοντας κατά νου αριθμητικούς υπολογισμούς ενόψει ευρωεκλογών και σχολιάζει: «Το ΕΛΚ ενδέχεται να αποδυναμωθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς το Fidesz αναμένεται να τα πάει καλά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτό επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες που έχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο προκειμένου να μην πλήξουν την αξιοπιστία τους τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποβάλουν το Fidesz από τους κόλπους τους, τουλάχιστον προσωρινά. (…) To ΕΛΚ απαλλάσσεται έτσι τώρα από το προβληματικό παιδί του. Τι συνέπειες θα έχει αυτό και ποιες πολιτικές συμπράξεις θα αναζητήσει ο Όρμπαν, είναι (δυστυχώς) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.»

Facebook Comments