«Η παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης ήταν πάνδημη. Η μετατροπή της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Αυτά υποστήριζε η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν οδηγήσει στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στις 28 Οκτωβρίου 2011. Την ίδια ημέρα είχαν οργανωθεί διαμαρτυρίες «αγανακτισμένων» σε παρελάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Στις 25 Μαρτίου 2014, δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές -όπως φέτος – του 2014 έγιναν και πάλι επεισόδια με σοβαρότερα όσα συνέβησαν στην Καλαμάτα. Εκεί διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Θανάση Πετράκο έδωσαν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία και τελικά κατάφεραν να «μπουκάρουν» με το τέλος της παρέλασης.

Τώρα, όμως, βρισκόμαστε στο 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Ο γραμματέας της Κουμουνδούρου Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει ότι «υπάρχει ενδεχόμενο προβοκάτσιας στις παρελάσεις της 25ηςΜαρτίου. Ακροδεξιοί θα επιχειρήσουν να δώσουν μια ψεύτικη εικόνα αντιδράσεων και δυστυχώς η Ν.Δ. δεν καταδικάζει τέτοιες πρακτικές. Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να περιφρουρήσει τον εορτασμό της εθνικής επετείου». Παράλληλα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι «φέτος τα μέτρα στις παρελάσεις θα είναι πιο αυστηρά από κάθε άλλη χρονιά».

Όλοι όσοι δίνουν μάχες κατά του λαϊκισμού δεν επιθυμούν να υπάρξουν επεισόδια στις αυριανές παρελάσεις. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι αντίπαλοι του λαϊκισμού είχαν την ίδια ακριβώς άποψη και το 2011 και το 2014 και φέτος. Οι πολίτες έτσι κι αλλιώς θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική στις προσεχείς κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που επαινούσε, σιγοντάριζε και πολλές φορές διοργάνωνε τις διαδηλώσεις στις παρελάσεις. Έως τις αρχές του 2015 πόνταρε σε κάθε είδους μπαχαλοποίηση. Τότε, ήταν ακόμη η εποχή της «αντιμνημονιακής επανάστασης». Τότε, στήριζαν το κίνημα «δεν πληρώνω» τώρα βάζουν ακόμη και κάμερες στα διόδια για να τους συλλαμβάνουν. Τότε, δεσμεύονταν κατάργηση των μνημονίων, τώρα πανηγυρίζουν ότι… έσωσαν τη χώρα με το δικό τους μνημόνιο. Τότε, υπόσχονταν σεισάχθεια, τώρα γκρεμίζουν τον νόμο Κατσέλη ανοίγοντας τον δρόμο σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και όλα αυτά γίνονταν βροντοφωνάζοντας συνθήματα τύπου «προδότες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες». Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% εκτινάχθηκε στο 36%, προσφέροντας εκτόνωση στην οργή των ταλαιπωρημένων πολιτών, ενώ συγχρόνως δημιουργούσε τις απαραίτητες αυταπάτες για το μέλλον.

Τώρα, όμως, είναι πολύ αργά. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του πρόσφεραν υπερβολική δόση «αγανάκτησης» στην κοινωνία. Έσπειραν ανέμους λαϊκισμού, νομιμοποίησαν κάθε είδους μπαχαλάκηδες, έκαναν κανονικότητα οτιδήποτε μη κανονικό και τώρα θερίζουν θύελλες. Η μόνη …Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments