Οι ελληνικές αρχές έχασαν και επίσημα το χρονικό ορόσημο της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG – euro working group), που προετοιμάζει τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών του ευρώ (EA19  – Eurogroup) της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εκταμίευσης του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων.

Πλέον είναι σαφές ότι περιορίζονται οι πιθανότητες να κλείσει η 2η αξιολόγηση –και να εκταμιευτεί η δόση των 994 εκατ. ευρώ- στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία. Επίσης, είναι αμφίβολη η στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει το νομοσχέδιο την Παρασκευή αλλά τελικώς δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε ότι η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας (δηλαδή την Τρίτη) και μένει πλέον να φανεί αν αυτό θα υλοποιηθεί καθώς χωρίς επίτευξη συμφωνίας θα μεταφραστεί ως μονομερής ενέργεια.

Το «αγκάθι» παραμένει και έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των δανειοληπτών στην πλατφόρμα για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές –και κυρίως οι εκπρόσωποι Γερμανίας και Ολλανδίας- φαίνεται να μην αποδέχονται τα όρια που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις τράπεζες και τα οποία αναφέρονται σε 250.000 ευρώ όριο αντικειμενικής αξίας και 130.000 ευρώ όριο δανείου ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων. α

Νωρίτερα:

Η Ελλάδα περιμένει το πράσινο φως από το σημερινό Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης ύψους 975 εκατομμυρίων ευρώ, μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την ελληνική οικονομία η οποία ενισχύει την αξιοπιστία της και δίνει το μήνυμα στις αγορές.

Για ακόμη μία φορά το μεγάλο αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με το νέο νόμο Κατσέλη. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση διατυμπάνιζε εντός της εβδομάδας ότι θα φέρει την Παρασκευή νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανεξάρτητα με το αν έχει υπάρξει συμφωνία, κάτι το οποίο φυσικά δεν έκανε γιατί θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να επιλύσει. Όση πρόοδος κι αν έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα, οι κρίσιμες διαφωνίες παραμένουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκτιμά ότι βάσει της πρότασης της κυβέρνησης ούτε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών ούτε θα καταγραφεί κάποια αξιόλογη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο μαραθώνιος της κυβέρνησης συνεχίζεται με το Eurogroup να φτάνει όλο και πιο κοντά και η 5η Απριλίου να αποτελεί ορόσημο.

Facebook Comments