Άλλη μια ήττα επεφύλαξε την Δευτέρα το βράδυ η πλειοψηφία των βουλευτών στην Τερέζα Μέι, υπερψηφίζοντας κοινή διακομματική τροπολογία με την οποία η Βουλή αναλαμβάνει να βγάλει τη Βρετανία από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η εμμονή της πρωθυπουργού να περάσει την αντιδημοφιλή Συμφωνία της με τις Βρυξέλλες.

Τριάντα συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν την τροπολογία, μεταξύ αυτών και τρείς υφυπουργοί.

Με βάση τα νέα δεδομένα, την Τετάρτη θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο έως και επτά εναλλακτικές προτάσεις για ένα σχέδιο Β΄. Οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν ένα, το οποίο θα τεθεί στην πρωθυπουργό προς διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση κατά την οποία η κ. Μέι απορρίψει την επιλογή των βουλευτών, οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, εκτάκτως, νόμο που θα την υποχρεώνει να τη δεχθεί.

Ακυρώνεται το σενάριο μη συμφωνίας

Είναι πλέον φανερό πως το σενάριο της μη-συμφωνίας έχει ακυρωθεί. Παρ´ολα αυτά η κ. Μέι διαδίδει πως δεν πρόκειται να το βγάλει από το τραπέζι. Απώτερος σκοπός της προς αυτή την κατεύθυνση είναι η στήριξη από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές της συμφωνία της που έχει καταψηφιστεί ήδη δύο φορές και την οποία η πρωθυπουργός διαμηνύει πως θα καταθέσει προς ψήφιση, για τρίτη φορά, στο τέλος της εβδομάδος.

Με την ιστορική κίνηση των βουλευτών ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στο σήριαλ του Brexit. Απομένει, φυσικά, και η έγκριση της άλλης πλευράς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν θα πρέπει, εκ των προτέρων, να θεωρείται δεδομένη.

Facebook Comments