«Θα έρθουν πάλι οι Γερμανοί;», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de και σημειώνει ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και τον αντίκτυπό τους στις σχέσεις με τη Γερμανία, ο τουρκικός τουριστικός κλάδος αγωνιά ενόψει της επικείμενης σεζόν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, προς το παρόν οι παραλίες της Αττάλειας είναι ακόμη άδειες και όλοι εργάζονται πυρετωδώς πριν ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες οι μαζικές αφίξεις.«Τουλάχιστον έτσι ελπίζουν. Διότι όταν η Γερμανία αναθεώρησε την ταξιδιωτική της οδηγία για την Τουρκία, διεφάνη πόσο ευαίσθητοι είναι οι Γερμανοί σε ορισμένα ζητήματα. Προηγουμένως ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είχε απειλήσει ότι θα συλληφθούν στην Τουρκία όσοι παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις στη Γερμανία που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το συμβάν προκάλεσε φυσικά ανησυχία και δυσαρέσκεια στον τουρκικό τουριστικό κλάδο. “Είμαστε ένας κλάδος που δουλεύει εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική”, λέει ο ξενοδόχος Αλί Κιζιλντάγκ. Ο ίδιος δεν συμμερίζεται ωστόσο τις εκτιμήσεις ότι οι τουρίστες έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις κρατήσεις προς την Τουρκία και κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Διαφορετική άποψη αλλά και διαφορετικές πληροφορίες έχει η Ρέμζιε Ζενγκί, πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP στην Αττάλεια. Πολλοί φοβούνται πλέον να ταξιδέψουν στην Τουρκία, όπως λέει: «Αυτός ο φόβος ότι κάποιος μπορεί να καταλήξει στη φυλακή όταν επισκέπτεται την Τουρκία αιωρείται παντού. Ο κόσμος φοβήθηκε».

«Αδιανόητος ο τουρισμός χωρίς Γερμανούς»

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής η Αττάλεια θα είναι πιθανότατα μια από τις πόλεις που θα περάσουν στα χέρια και τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις Σοϊλού θα συμβάλουν σε αυτό, εκτιμά ο Μουχσίν Τασάρ, επίσης από το HDP στην Αττάλεια. Ενδεχόμενη μείωση των κρατήσεων θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρη την πόλη και κατά συνέπεια στις εκλογές, όπως λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις Σοϊλού προκάλεσαν γενικευμένη ανησυχία σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο. «Σε όλους εδώ στην Αττάλεια. Ίσως όχι μόνο στους οπαδούς του AKP».

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αυξήθηκαν οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες, ωστόσο, όπως σημειώνουν τούρκοι ξενοδόχοι, ο τουρκικός τουρισμός αναπτύχθηκε ως επί το πλείστον χάρη στους γερμανούς τουρίστες. Η ιστορία του τουρκικού τουρισμού ξεκίνησε και εξελίχθηκε με τους γερμανούς τουρίστες, υποστηρίζει ο Αλί Κιζιλντάγκ. «Για εμάς στον τουριστικό κλάδο δεν νοείται τουρισμός χωρίς Γερμανούς. Αδιανόητο».

Facebook Comments