Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση που επέτρεπε την απαλλοτρίωση ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας, ώστε να διατεθούν προς τουριστική αξιοποίηση.

Το ερώτημα είναι εάν η αφαίρεση της απόφασης υπ αριθμόν 172 θα δρομολογήσει υπουργική απόφαση που θα ανατρέψει την επίμαχη ρύθμιση, η εάν πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση των Τιράνων ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις.

Νωρίτερα:

Στη δέσμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας προχωρά η αλβανική κυβέρνηση με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση Ράμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Ρουμανία:

«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία», σχολίασε ο κύριος Τσίπρας, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που θέλουν τις αλβανικές αρχές να προχωρούν σε επιλογές που βαίνουν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας.

«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».


 

Facebook Comments