Τη στιγμή που η Κομισιόν παρουσιάζεται αισιόδοξη για την πορεία των δημοσιονομικων στόχων της Ελλάδας, η τρόικα εμφανίζεται απογοητευμένη από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, βάση της οποίας θα κριθεί η ελληνική οικονομία και το σημερινό eurogroup θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τις δύο δόσεις Μαΐου – Ιουνίου, είναι αρνητικό για την Αθήνα. Η τρόικα κρίνει ότι ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητικός, παρά τη πρόσφατη πώληση ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, η τρόικα μειώνει το στόχο για τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις του 2013 από τα 2,6 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ.

«Λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων… το 2013 και το 2014», αναφέρει η Κομισιόν σε 11σελη έκθεσή της. Σημειώνει, ωστόσο, πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα προκειμένου να πετύχει τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% το 2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της πως η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της θα κάνουν μια νέα εκτίμηση για το ύψος του κενού αυτού και θα συζητήσουν τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του το προσεχές φθινόπωρο.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το απόγευμα, θα βρεθεί η εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.  Ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης άφησε σαφέστατα να εννοηθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι το Εurogroup θα εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση τόσο τη δόση του Μαΐου (4,2 δισ. ευρώ) όσο και αυτή του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε εκτιμήσει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων του Μαΐου και του Ιουνίου. «Περιμένω μια ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Facebook Comments