Επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή ο «Μαγικός Αυλός» του Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ (σσ. Ήδη από τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο αγιοποίησης του συνθέτη, ξεκίνησαν παραποιήσεις, που αλλοίωσαν ακόμα και το όνομά του.

Έτσι, υιοθετήθηκε το πομπώδες λατινικό Αμαντέους (Amadeus), που ο ίδιος χρησιμοποιούσε σπανιότατα και μόνον αστειευόμενος, αντί του γαλλικού Αμαντέ (Amade) ή του ιταλικού Αμαντέο (Amadeo), με τα οποία υπέγραφε συνήθως τα έργα του).

Μετά τις απεργίες των τεχνικών της Λυρικής Σκηνής, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή των παραστάσεων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η παραγωγή έρχεται πια από αύριο, Σάββατο 9 Μαρτίου, για να διασκεδάσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της όπερας, και όχι μόνο.

Οι ευχάριστες και ευρέως γνωστές μελωδίες του έργου, οι πολύχρωμες εικόνες που «αναδύονται» από την πιστή σκηνοθετική του μεταφορά από τον Μπερνάρ Αρνώ, «έρχονται» ξανά στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, μετά την καλλιτεχνική περίοδο 2010-11, όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί η παραγωγή, καταφέρνοντας να κερδίσει κοινό και κριτικούς.

Η υπόθεση «υφαίνεται» γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της αγάπης, την αναζήτηση της αρετής και της αλήθειας, αλλά και το μεγαλείο της σιωπής.

Ειδικότερα, ο «Μαγικός Αυλός» αφορά την προσπάθεια του πρίγκιπα Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η βασίλισσα της νύχτας, παρέχει γι αυτόν τον σκοπό στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του, Παπαγκένο, ασημένια καμπανάκια, των οποίων ο ήχος βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες. Σταδιακά, οι στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται, με το καλό να θριαμβεύει και το κακό να κατακρημνίζεται.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν καταξιωμένοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές, αλλά και νέοι –πολλά υποσχόμενοι για το μέλλον. Τον ρόλο του Ταμίνο μοιράζονται οι Αντώνης Κορωναίος και Νίκος Στεφάνου, τον ρόλο της Παμίνα οι Μαρία Μητσοπούλου και Μίνα Πολυχρόνου, τον ρόλο του Παπαγκένο οι Χάρης Ανδριανός και Αρκάδιος Ρακόπουλος, τον ρόλο του Ζαράστρο ενσαρκώνουν οι Δημήτρης Καβράκος και Δημήτρης Κασιούμης. Στον ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας εναλλάσσονται οι: Βασιλική Καραγιάννη, Χριστίνα Πουλίτση και Μαρία Μανσόλα.

Ο «Μαγικός Αυλός» θα συνεχιστεί για άλλες επτά παραστάσεις έως τις 29 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τις διανομές των ρόλων και τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, www.nationalopera.gr .

Facebook Comments