Με απόλυτη ακρίβεια στον σχεδιασμό, η Κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει -προς το παρόν τουλάχιστον- το λουκέτο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βρίσκοντας επενδυτή που συμμετέχει στις εξελίξεις χωρίς να έχει αγοράσει ακόμη την εταιρεία.

Μια επενδυτική κίνηση που βολεύει αφάνταστα την Κυβέρνηση καθώς -προεκλογικά- διατηρεί την ηρεμία στην Β. Ελλάδα όπου παράγονται ζαχαρότευτλα. Προηγουμένως βέβαια, έχει φροντίσει να κάνει κάτι απίστευτο. Κατέθεσε τροπολογία παραμονές Χριστουγέννων με την οποία οι υπάλληλοι της εταιρείας γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι! Ήταν η 21η Δεκεμβρίου του 2018 όταν η σχετική τροπολογία “πέρασε” από τη Βουλή.

Περιελάμβανε ένα πρόγραμμα “εθελουσίας” για όσους ήταν κοντά στη σύνταξη με πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και το κόστος να αναλαμβάνεται από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, μια άλλη τροπολογία προέβλεπε τη μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (σ.σ. η ΕΒΖ υπήρξε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο) σε κενή οργανική θέση ή σε προσωποπαγή θέση που συστήνεται σε άλλους φορείς του δημοσίου. Με άλλα λόγια έκαναν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημόσιους ή τους πληρώνουν μέσω ΟΑΕΔ μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μιλάμε για 217 υπαλλήλους συνολικά. Δηλαδή όλους καθώς σύμφωνα με στοιχεία των ισολογισμών της εταιρείας το σύνολο του προσωπικού ήταν 220 άτομα, το καλοκαίρι του 2017. Μάλιστα όπως προκύπτει, ο μέσος μισθός τους ήταν 2000 ευρώ την ίδια περίοδο και είχε προέλθει από μια συμφωνημένη μείωση 30%.

Ήταν φυσικό λοιπόν να υπάρχει ενδιαφέρον από τον επενδυτή που φλερτάρει εδώ και χρόνια την εταιρεία. Ξαφνικά ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην χρεοκοπία (και ήταν το υψηλό μισθολογικό κόστος όπως αναφέρει ήδη από το 2015 εμπειρογνώμονας που προσελήφθη ενόψει της υποβολής αίτησης ένταξης στο πτωχευτικό δίκαιο) εκλείπει. Ένας επιπλέον βραχνάς ήταν τα δάνεια.

Χθες Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι η φετινή περίοδος τευτλοκαλλιέργειας ξεκινά κανονικά! Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του νέου επενδυτή, μιας εταιρείας ονόματι Innovation Brain που έχει αποτύχει δύο φορές στο παρελθόν να φέρει εις πέρας τη διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο κος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι πρόκειται να κουρευτούν τα δάνειά ύψους 160 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πόσο…

Ο κος Πιτσιόρλας είπε και κάτι ακόμη. Ο στρατηγικός επενδυτής, θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που ο βασικός πιστωτής, η Τράπεζα Πειραιώς, κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Βέβαια, δεν είναι δουλειά του κου Πιτσιόρλα να πει πόσο θα κουρευτούν τα δάνεια, αλλά της Τράπεζας Πειραιώς, του βασικού πιστωτή της “προβληματικής”. Όπως ήταν και δουλειά του εκκαθαριστή της ATE bank (με λεφτά του ελληνικού δημοσίου), ο οποίος αποφάσισε το 2015 να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ για μια Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου μιας εταιρείας που έκτοτε πήγε μόνο χειρότερα.

Η ΕΒΖ χάνει συστηματικά λεφτά καθώς το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από το κόστος που πουλάει τα προϊόντα της. Ενδεικτικά μόνο την τετραετία 2015-2018 έχασε 160 εκατ. ευρώ με την κατάσταση να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Πέρυσι, η εταιρεία είχε έσοδα 19 εκατ. ευρώ και κόστος 36 εκατ. ευρώ. Επίσης χρωστάει μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, 160 εκατ. ευρώ. 8 φορές δηλαδή τα ετήσια περσινά της έσοδα… Ο όποιος επενδυτής θα λάβει μια νέα εταιρεία με λιγότερα δάνεια, χωρίς κόστος προσωπικού και χωρίς τις αγκυλώσεις ενός βαθέος συνδικαλιστικού φορέα. Ο θρύλος λέει ότι σε άλλες παλιότερες και φαύλες εποχές, οι συνδικαλιστές απαιτούσαν το ζύγισμα των τεύτλων να γίνεται …με το μάτι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ένα τεράστιο κόστος αλλά στην Κυβέρνηση θα πανηγυρίσουν και θα θεωρήσουν ότι το ατού τους είναι η οικονομία, ειδικά οι επενδύσεις… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments