Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Έτσι, πάνω από 190.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα παραμένουν εκκρεμή σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, προκαλώντας απόγνωση και πολλές φορές αγανάκτηση στους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Καθημερινή, ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων, μάλιστα, παραμένει άγνωστος, καθώς στον αριθμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων δεν εμφανίζονται οι εκκρεμείς αιτήσεις στο σύνολό τους.

Όπως δεν εμφανίζονται και οι αιτήσεις που, όπως εσχάτως αποκαλύφθηκε, έχουν τεθεί σε «αναστολή» επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους. Στον συνολικό αριθμό των υπό αναμονή συνταξιούχων θα πρέπει επίσης να προστεθεί και το σύνολο αυτών που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στον ΕΦΚΑ (δεν αφορά αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), στις 28/2/2019 ήταν σε εκκρεμότητα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι (εάν, δηλαδή, έχουν περάσει τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης), 94.911 αιτήσεις. Από αυτές, οι 91.541 βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.

Συγκεκριμένα, οι 5.229 αφορούν αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως το τέλος του 2016, ενώ οι 86.312 υποβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2019.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού ή των απαιτούμενων οδηγιών δεν μπορούν να υπολογιστούν οι συντάξεις όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, καθώς και όσων έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσων εργάζονταν σε ΝΠΔΔ (ειδικό καθεστώς ΙΚΑ) καθώς και όσων αιτούνται προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, ληξιπρόθεσμες είναι οι 74.857, εκ των οποίων, μάλιστα, περίπου 31.000 βρίσκονται σε αναστολή.

Στη λίστα των εκκρεμοτήτων πρέπει να προστεθούν οι περίπου 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και επιπλέον 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Facebook Comments