Στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Το Ταμείο, το οποίο υποβάθμισε το outlook για την παγκόσμια οικονομία για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, προειδοποίησε ότι μια αποτυχία να επιλυθούν οι εμπορικές διαμάχες και μια επακόλουθη αύξηση των εμπορικών φραγμών πάνω από το προβλεπόμενο επίπεδο θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2019 από 1,8% την περασμένη χρονιά.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% από 2,9% το 2019. Συνολικά οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό μόλις 1,8% το 2019, με βάση το αναθεωρημένο World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Για την Ελλάδα, η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει “ειδήσεις”. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι παλαιά (ενημέρωση έως και την 1 Φεβρουαρίου όπως αναφέρεται). Βασιζόμενο λοιπόν σε πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018 (όταν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat έχουν ανακοινώσει ότι o ρυθμός περιορίστηκε στο 1,9% με ανάλογες προσδοκίες για φέτος από την ΤτΕ), προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,4% φέτος.

Σημειώνεται ότι επικαιροποίηση των ελληνικών στοιχείων αναμένεται με την ειδική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα (με βάση το Άρθρο 4) που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ στη σημερινή του έκθεση συνεχίζει να προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα επιβραδύνεται προς το 1,2% το 2024, ενώ αναμένει μικρή επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων (στο 1,1% φέτος στο 1,4% το 2020 και στο 1,8% το 2024).

Facebook Comments