Απορρίφθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, το αίτημα του 39χρονου Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως Mr Bitcoin, για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο 39χρονος κρατείται βάσει διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι κανόνες του κώδικα ποινικής δικονομίας άρθρο 432.Προϋποθέτουν, τόνισε, ότι το αίτημά του για άρση της προσωρινής κράτησής του θα πρέπει να ακουστεί από το Συμβούλιο Εφετών. Επίσης, το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να ικανοποιήσει το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης Ζωής Κωνσταντοπούλου, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της διαδικασίας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς, αναφορικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Βίνικ που έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί έως σήμερα.

Η κα Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διαδικασίας, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Αλεξάντερ κρατείται χωρίς νόμιμη αιτία και καμία δικαστική αρχή δεν παίρνει την ευθύνη για την κράτησή του.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είναι αρμόδιο. Αρμόδιο να κρίνει αν νόμιμα ή παράνομα κρατείται ένας άνθρωπος επί 20 μήνες και 15 ημέρες είναι το Συμβούλιο Εφετών. Εδώ υπάρχει μία διαδικασία ‘καφκική’ ενός ανθρώπου που έχει καταθέσει ξανά και ξανά, ατελείωτες αιτήσεις, διαβήματα, προσφυγές ζητώντας τη δικαστική προστασία του και υπάρχει μία άρνηση δικαστικής προστασίας αφού κανένα αίτημα του δεν αντιμετωπίζεται δεν απαντιέται και δεν κρίνεται στην ουσία του» ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η μάχη του Αλεξάντερ Βίνικ θα συνεχιστεί. Ο αγώνας του θα είναι δύσκολος είναι επίπονος αλλά δεν είναι μοναχικός γιατί έχει δίπλα του όχι μόνο του συνηγόρους του αλλά και όλους τους ανθρώπους τους γιατρούς του νοσηλευτές όλους τους ανθρώπους που έχουν μέσα από την επαφή μαζί του βιώσει το δράμα του και την αδικία και περιμένουν εναγωνίως να δικαιωθεί».

Νωρίτερα:

Στα δικαστήρια Πειραιά με ασθενοφόρο οδηγήθηκε ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr. Bitcoin προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της αποφυλάκισής του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ο Βίνικ που πραγματοποιούσε απεργία πείνας  κρατείται στις φυλακές 20 μήνες, με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία. Φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Σήμερα αναμένεται η απολογία του ίδιου του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος έχει δηλώσει την επιθυμία του να εκδοθεί στη χώρα του για να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα, με μάρτυρες υπεράσπισης, με συνηγόρους.

Facebook Comments