ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις στην Ευρωζώνη - βολές στη Γερμανία

Deutsche Welle

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις στην Ευρωζώνη - βολές στη Γερμανία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση εντείνονται οι φόβοι στην Ευρώπη για πιθανές νέες τεκτονικές αναταράξεις στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρά πέντε της Εαρινής του Συνόδου που ξεκινά αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους. Μπορεί, όπως επισημαίνει, τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών να είναι σήμερα αρκετά μεγαλύτερα απ΄ ότι στο προοίμιο της κρίσης το 2007. Εντούτοις εξακολουθούν να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι εξαιτίας του μεγάλου βαθμού έκθεσης ορισμένων ιδρυμάτων σε κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών.

Σε συνάρτηση με τα υπέρογκα αποθέματα σε κόκκινα δάνεια - τα οποία, μολονότι έχουν μειωθεί, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα - προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι, εκτίμησε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματαγορών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν. Εξίσου μεγάλα ρίσκα απορρέουν και από τα υπερτιμημένα σε πολλές χώρες ακίνητα, καθώς και από τα υψηλά χρέη κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.