Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ξεκάθαρα επιστρέψει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών με τη διπλή έξοδο στις αγορές να έχει βάλει στο “παιχνίδι” ξανά μεγάλα μακροπρόθεσμα funds.

Το θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον μαρτυρά και η πορεία του τζίρου στην ΗΔΑΤ, ο οποίος από τις αρχές του έτους ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ύψος που αντιστοιχεί ήδη στο 70% του συνολικού τζίρου του 2018, με τους ελληνικούς τίτλους να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα.

Η θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ περίπου σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις που αναμένονται γύρω από τα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν επενδυτικό μαγνήτη και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ το τέλος του QE έκανε τις χώρες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα να χάσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας.

Το ισχυρό σήμα που δόθηκε στην αγορά ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενισχύει την επενδυτική ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους και στρώνει το έδαφος για την αναβάθμιση της χώρας καθώς και για την επόμενη έξοδο τις αγορές, με μεγάλα funds να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Νέα ιστορικά

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου “χτυπά” το τελευταίο διάστημα καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά, αγγίζοντας την περασμένη εβδομάδα το 2,16% ενώ να θυμίσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 3,60%. Ομοίως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029 (εκδόθηκε με επιτόκιο 3,90%) καταγράφει επίσης ισχυρή βελτίωση και διαμορφώθηκε στο 3,34% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στις 338 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παρά τη βελτίωση το ελληνικό spread παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ πριν από 14 περίπου χρόνια όπου η απόδοση του 10ετούς ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, το spread διαμορφωνόταν μόλις στις 20 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κατά 37 μονάδες βάσης με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να τονίζουν πως θεωρούν τους ελληνικούς τίτλους άκρως ελκυστικούς.

Ο ρόλος των εκλογών

Ένας ακόμη παράγοντας που δίνει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των αγοραστών είναι το γεγονός ότι οι εκλογές του τρέχοντος έτους δεν θεωρούνται κίνδυνος, αντίθετα με το σύνηθες σήμα που στέλνει μία τέτοια διαδικασία για πολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα επιταχύνει πιθανώς τη μείωση των ελληνικών spreads, ωστόσο ακόμα και μια νίκη Τσίπρα, κάτι που βέβαια δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα ήταν αρνητική είδηση μεσοπρόθεσμα εάν ακολουθήσει μία λογική διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Στις εκθέσεις των διεθνών οίκων για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αυτό που είναι κοινό είναι πως αν και επισημαίνουν πως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι παρούσα, ωστόσο οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί και οι πτήσεις πολύ χαμηλές, ενώ οι επενδύσεις απουσιάζουν. Όπως σημειώνουν, οι εκλογές ενισχύουν τις προοπτικές της χώρας καθώς –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα προκύψει μία κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, φιλική προς την ανάπτυξη και φιλική προς τις επενδύσεις. Και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου το μομέντουμ της ανάπτυξης αναμένεται να αποδυναμωθεί.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments