Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησίαζαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα Δευτέρα, αφού αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται συμφωνία για την αποπληρωμή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα σηματοδοτούσε ένα ακόμα βήμα μακριά από την κρίση χρέους της Αθήνας.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων αποτελεί πλέον καθημερινό… φαινόμενο όπως δείχνουν τα πράγματα, το οποίο και έχει κάνει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους τα “αστέρια” των αποδόσεων διεθνώς φέτος, με όσους επενδυτές τοποθετήθηκαν στις δύο εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ, του 5ετούς στα τέλη Ιανουαρίου και του 10ετούς στις αρχές Μαρτίου, να είναι απόλυτα κερδισμένοι, λειαίνοντας το έδαφος για μία νέα επιτυχημένη έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο το αμέσως επόμενο διάστημα, με τραπεζικές πηγές να μιλούν για πιθανότητα έκδοσης 3ετούς ή 7ετούς ομολόγου, εκτός από το reopening υφιστάμενων εκδόσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα δόθηκε μετά και τις θετικές εξελίξεις στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να λάβει το πράσινο φως για την αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ (περίπου 3,7 δισ. ευρώ τα οποία φέρουν επιτόκιο 5,13%, από το σύνολο των 9,8 δισ. ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα στο Ταμείο).

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,155% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ θυμίζουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 3,60%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029 (εκδόθηκε με επιτόκιο 3,90%) καταγράφει επίσης βελτίωση και διαμορφώνεται στο 3,271% με πτώση της τάξης του 1% από την Παρασκευή, στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2005 και μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στις 321 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κατά 52 μονάδες βάσης με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων όπως η JP Morgan Asset Management, να τονίζουν πως θεωρούν τους ελληνικούς τίτλους άκρως ελκυστικούς.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments