Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού έφτασε χθες Τρίτη στο Καράκας και αναμένεται να διανεμηθεί στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, μια ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό.

Οι 24 τόνοι ιατρικού υλικού και οι 14 γεννήτριες έφτασαν σήμερα με αεροσκάφος από τον Παναμά και αναμένεται να διανεμηθούν σε οκτώ νοσοκομεία και 30 ιατρικά κέντρα, σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο υπουργό Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Η βοήθεια αυτή αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα επιτρέψει να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι», εκτίμησε ο Φρανσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου την αποστολή αυτής της βοήθειας που αρχικά προορίζεται «για 650.000 ανθρώπους».

Τα νοσοκομεία στη Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις: αντιβιοτικά, γάζες, αναπνευστικές συσκευές, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Εξάλλου οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση βυθίζουν τα νοσοκομεία στο σκοτάδι και εμποδίζουν τη χρήση συσκευών αιμοκάθαρσης και των τομογράφων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Όπως αναφέρει έκθεση του οργανισμού, περίπου 3,7 εκατομμύρια από αυτούς πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Facebook Comments