13 από τους 25 κορυφαίους τραπεζικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες, οι οποίες εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Για να αποκαλυφθούν και να αποφευχθούν ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, οι ανώτεροι κεντρικοί τραπεζικοί έπρεπε να εμφανίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα στοιχεία των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι οι μισοί από αυτούς διαθέτουν σχετικά υψηλό επίπεδο ρευστότητας. 13 μέλη του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε καταθετικούς λογαριασμούς σε τράπεζα που βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός από τον κ. Ντράγκι, λογαριασμούς με περισσότερα από 100.000 ευρώ έχουν επίσης, ο Μπενουά Κερέ, ο Ιβ Μερς και ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πράετ. Αυτό προκύπτει από το σύνολο των 82 σελίδων εγγράφων όλων των συμβούλων της ΕΚΤ, τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η ίδια στην ιστοσελίδα της (αν και αρκετά καλά κρυμμένη). Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δεν έχει τόσο υψηλές καταθέσεις, έχει όμως ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας, ο Κύπριος Κωνσταντίνος Ηροδότου όπως επίσης και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο. Το όριο των 100.000 ευρώ είναι σημαντικό, διότι οι καταθέσεις προστατεύονται από το νόμο μόνο μέχρι αυτό το όριο – πέραν τούτου οι καταθέσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξυγίανσης μιας τράπεζας για την κάλυψη απωλειών.

Facebook Comments