Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μια τροποποίηση των οδηγιών της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ δεν είναι επαρκείς, εξηγεί η εφημερίδα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει γνώση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους» κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας, ανέφερε η Handelsblatt.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα που ωστόσο κάνει λόγο για έναν έντονο διάλογο επ΄αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιτίθενται στην πλήρη προστασία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Facebook Comments