Το υψηλότερο κλείσιμο από τις 4/8/11 πέτυχε σήμερα η αγορά, με τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει  στις 1.073,47 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,77%, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αυξημένες διακυμάνσεις. Με χαμηλό στις 1.056  και υψηλό στις 1.078 μονάδες, οι επενδυτές, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, είχαν την ευκαιρία και να πάρουν μέρος από τα κερδισμένα της ανόδου του τελευταίου διαστήματος, αλλά και να επανατοποθετηθούν σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Αισιοδοξία

Η εικόνα στην αγορά είναι άκρως αισιόδοξοι, επισημαίνουν οι χρηματιστές, μετά μάλιστα το κλείδωμα της δόσης των 7,5 δις. ευρώ από την τρόικα και τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θ’ αρχίσει να κυκλοφορεί πάλι χρήμα στην αγορά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές διαβλέπουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τις τοποθετήσεις τους.

Η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν την πώλησή της, η Eurobank θα προικοδοτηθεί από το ΤΧΣ με το Τ.Τ. και την Proton Bank. Η Εθνική, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ενδιαφέρον για την Αττικής, για την ανακεφαλαιοποίηση της οποίας οι αρμόδιες αρχές έδωσαν παράταση.

Deals και όχι μόνο

Από την άλλη, οι εισηγμένες, όπως η ΜΕΤΚΑ κλείνουν συμφωνίες με διεθνείς κολοσσούς, ο ΟΤΕ, αλλά και τα ΕΛΠΕ, η S&B και η Frigoglass «ξεκλειδώνουν» τις αγορές και βρίσκουν χρηματοδότηση, οι ζημιές της Τιτάν, περιορίζονται, οι αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ κρατούν σε ετοιμότητα τους εγχώριους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Και όχι μόνο αυτό.

Άκτωρ και όμιλος της ΓΕΚ αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την απόκτηση της ΕΥΑΘ, μέσω κοινοπραξιών και διεθνών συνεργασιών. Όπως και να ‘χει πάντως, στον επιχειρηματικό στίβο το ενδιαφέρον αναμένεται αμείωτο και συνδέεται με τις πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας πάνω από την ελληνική οικονομία, όπου πλέον συζητείται ανοιχτά ένα ακόμα, γενναίο κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα που βαραίνει τη χώρα μας.

Ταμπλό

Σούπερ κέρδη άνω του 21% κατέγραψε η Eurobank, στα 0,4140 ευρώ, κατά 9,23% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στα 0,4140 ευρώ και κατά ,65% η Εθνική, στα 1,16 ευρώ και με την κεφαλαιοποίησή της στο 1,422 δις. ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha κατέγραψε απώλειες 5,14%, στα 0,59 ευρώ, αν και βρέθηκε χαμηλότερα στα 0,5370 ευρώ.  

Απώλειες για τη μετοχή της Jumbo, μετά την ανακοίνωση που προβλέπει πτώση κερδών 29% αν ισχύσει τελικά μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο.  Απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,43 ευρώ, για τον Μυτιληναίο στα 5,08 ευρώ, την ΕΧΑΕ, στα 6,34 ευρώ και Ελλάκτωρ στα 2,36 ευρώ. Κατά τα άλλα, μία ανάσα πριν από τα υψηλά έτους βρέθηκε ο ΟΤΕ που έκλεισαν στα 7,28 ευρώ, στα 8,75 ευρώ έκλεισε η μετοχή των ΕΛΠΕ που έχει να περιμένει από την πώληση της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ, στα 2,45 ευρώ τα ΣΩΛΚ, στα 14,30 σκαρφάλωσε η Τιτάν, στα 8,85 ευρώ η Motor Oil και στα 20 ευρώ επανήλθε ο ΟΛΠ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν ο τζίρος τείνει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.  

Facebook Comments