Πλήγμα στην προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη επέφερε σήμερα η ανώτατη εκλογική επιτροπή, καθώς απέρριψε την προσφυγή που αφορούσε τους ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν απολυθεί με διατάγματα από το δημόσιο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Στο αίτημα που είχε υποβάλει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την ακύρωση και την επανάληψη δημοτικών εκλογών που έχασε πριν από τρεις εβδομάδες, υποστήριζε ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν απολέσει το εκλογικό δικαίωμά τους, μετά την έκδοση αυτών των διαταγμάτων, όμως παρ όλ αυτά ψήφισαν.

Με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, αλλά και την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, τον μεγαλύτερο της χώρας, με διαφορά μόλις 13.000 ψήφων. Ο νέος δήμαρχος, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Τετάρτη, παρά το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλει την προηγουμένη το AKP ζητώντας την ακύρωση των εκλογών λόγω παρατυπιών.

Να σημειωθεί πάντως ότι η ανώτατη εκλογική επιτροπή (YSK) δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού. Πρόκειται επίσης να εξετάσει τις υποθέσεις 41.132 ψηφοφόρων, στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι που, σύμφωνα πάντα με το AKP, είναι νεκροί, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή ψήφισαν δύο φορές.

Facebook Comments