Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open.

“Όταν διαβάσατε την πρώτη ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας πώς νιώσατε;”, τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και εκείνος απάντησε: “Εγώ θα πω ότι είναι η ουσία όλη κι εκεί πρέπει να μείνουμε. Η ουσία όλων των συζητήσεων είναι να μείνουμε στις συζητήσεις που έχουν γίνει από τη Μεγάλη Δευτέρα και πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Σήμερα είπαμε αυτά. Αύριο όμως τι κάνουμε; Θέλουμε να εκπαιδεύονται οι ανάπηροι άνθρωποι; Δεν έχει σημασία ένας διορισμός σε μία θέση, έχει η πορεία, το πώς ξεκίνησε αυτός ο άνθρωπος για να φτάσει σ’ αυτή τη θέση και πώς τον βοηθάει το κράτος για να είναι αυτός ο άνθρωπος ενεργός πολίτης”. Έκανε, επίσης, ξεχωριστή μνεία στη βοήθεια που του έχει παράσχει η οικογένειά του.

Ερωτώμενος για τον αν τον πείραξε περισσότερο το ύφος της ανάρτησης ή η ουσία της είπε: “Η ουσία. Δεν έχει να κάνει με ονόματα. Εδώ μιλάμε για πολιτική. Τι είναι η αναπηρία και πώς η πολιτεία επηρεάζει να μην γίνονται οι ανάπηροι ενεργοί πολίτες. Είναι βαθιά πολιτικό το θέμα”.

Διερωτήθηκε αν δεν έχουμε μία σειρά, μία πορεία, πως θα φτάσουμε ένας ανάπηρος να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μάλιστα όπως τόνισε το θέμα αναπηρία για εμάς τους ανθρώπους ονομάζεται το εμπόδια που δημιουργεί η κοινωνία για να μη γίνεσαι ενεργός πολίτης.

Για το πως ο ίδιος το εξέλαβε είπε: “Για μένα, είναι μία άποψη ενός πολίτη. Τυχαίνει να είναι υπουργός. Δεν θα σταματήσει η πορεία μου από τη γνώμη ενός ανθρώπου. Έτσι την εκλαμβάνω. Εννοείται ότι πρέπει να προχωρήσουμε”. Μίλησε εκτενώς και για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και κατήγγειλε τον τρόπο λειτουργίας τους: “Αυτό που ειπώθηκε για τα ΚΕΠΑ είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Όταν βλέπω ανθρώπους, μιλάω ως γιατρός, και μου λένε γιατί μου το κόψανε ενώ το έπαιρνα 10 χρόνια το επίδομα; Θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν τα ΚΕΠΑ. Να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία. Όταν έχω προσωπικό βοηθό γίνομαι 100% λειτουργικός. Όταν δεν έχω είμαι 0% λειτουργικός. Άρα, τι ποσοστό αναπηρίας έχω;”

Απάντησε και για το τι θα έκανε αν συναντούσε τον κ. Πολάκη: “Θα τον έβαζα κάτω θα καθόμουν να κάνω διάλογο να δω τι θέλει να πει. Η προσωπική επαφή, λόγω και ειδικότητας ανοίγει πόρτες. Θα τον άκουγα τι έχει να πει. Ήθελα να ακούσω τι έχει να πει και τι έχει να δώσει κάτω από την πολιτική του στάση”.

Για το αν θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο κ. Πολάκης απάντησε ότι είναι απόφαση του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος, όπως είπε, ήθελε μια απάντηση πιο σταράτη, μία πιο πολιτική στάση και μία απόφαση που να λέει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν πολιτικό λόγο.

Ζήτησε ένα σύνολο κοινωνικού κράτους με αρχή, μέση και τέλος και όχι με ένα διορισμό. Όπως τόνισε: “Δεν μπορεί να στηθεί όλη η πορεία μου με ένα διορισμό”. Και υπογράμμισε ότι εν έτει 2019 δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην οικογένεια, χρειαζόμαστε κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτές.

Σχολιάζοντας το πως πέρασε ο νόμος Γαβρόγλου για την Παιδεία τοποθετήθηκε και τόνιζε ότι όλα τα θέματα χρειάζονται συνεργασία. Φυσικά και τα κόμματα έχουν δικές τους θέσεις, πρέπει όμως να κινούνται σε μία κοινή στρατηγική γιατί όπως εξήγησε η παθογένεια του ελληνικού κράτους είναι ότι έρχεται κάθε κυβέρνηση και τα αλλάζει όλα.

Τέλος, είπε μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε πολίτη που του είπε ένα μπράβο και ένα όμορφο, ζεστό συγχαρητήρια.

Facebook Comments