Χρυσός: Αυξημένη κατά 7% η παγκόσμια ζήτηση

MarketNews

Χρυσός: Αυξημένη κατά 7% η παγκόσμια ζήτηση , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η άνοδος στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού κατά 7% εν μέσω του α΄ τριμήνου αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 68% σε σχέση έναν χρόνο πριν, με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν αγοράσει συνολικά 145,5 τόνους χρυσού, αξίας 6 δισ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η Ρωσία και η Κίνα πρωταγωνιστούν σε αυτήν τη γενικότερη προτίμηση των κεντρικών τραπεζών στο πολύτιμο μέταλλο. Πέρυσι, μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες από την εποχή του Χρυσού Κανόνα, το 1971. Γενικά, όμως, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι αυτές που εκδηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εντός του α΄ τριμήνου του 2019, η Ρωσία παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής. Η ρωσική κεντρική τράπεζα προσέθεσε στα θησαυροφυλάκια της 55,3 τόνους χρυσού, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής να μειώσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας είναι ιδιαίτερα τεταμένες τον τελευταίο καιρό, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Επιπροσθέτως, η Κίνα ενίσχυσε τα αποθέματα χρυσού κατά 33 τόνους το α΄ τρίμηνο, ενώ η κεντρική τράπεζα του Εκουαδόρ στράφηκε στο πολύτιμο μέταλλο για πρώτη φορά μετά το 2014, σύμφωνα με το WGC.